Η δραματική ιστορία ενός Γαλλοτυνήσιου που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν δικαστικό λαβύρινθο στην Τυνησία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες συγκλονίζει.
Η πολυετής ομηρεία του Ονσί Αμπισού στις φυλακές της Τυνησίας
Ο Ονσί Αμπισού, καταδικασμένος για διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να έχει αναγνωρίσει ποτέ την ενοχή του, ζει έναν εφιάλτη που τον έχει οδηγήσει στο σημείο να ζητά να του επιτραπεί να πεθάνει, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του. Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται απόλυτα κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με τον Τυνήσιο δικηγόρο του, Σαουκί Ταμπίμπ, «έχει καταρρεύσει ψυχολογικά και σωματικά».
Ένας δικαστικός κυκεώνας 17 ετών με αμέτρητες δίκες και εφέσεις
Η υπόθεση του Αμπισού αποτελεί παράδειγμα δικαστικής ασυνέπειας, με δέκα δίκες και πολλές ακόμη ερημοδικίες, όπου το αποτέλεσμα συνεχώς ανατρέπεται. Αρχικά καταδικάστηκε σε ισόβια, αθωώθηκε, ενώ εν συνεχεία το Εφετείο ανέτρεψε την αθωωτική απόφαση. Οι Γάλλοι νομικοί του, Ουιλιάμ Μπουρντόν και Λιβί Ραβόν, κάνουν λόγο για μια «πραγματική νομική περιπέτεια που kéoίνεται ήδη 17 χρόνια».
Η αρχή της υπόθεσης το 2008 στην Τυνησία
Το περιστατικό που έθεσε σε κίνηση τον διαρκή δικαστικό αγώνα, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2008, όταν συνελήφθησαν δύο άνδρες που διακινούσαν κάνναβη σε ένα φορτηγάκι, το οποίο παλαιότερα ανήκε στον Αμπισού. Παρόλο που αρχικά οι δύο άνδρες τον κατονόμασαν ως εμπλεκόμενο, αργότερα ο ένας ανακάλεσε, καταγγέλλοντας ότι ομολόγησε υπό βασανιστήρια.
Η συναισθηματική και νομική μάχη για απονομή χάρης
Παρά το γεγονός ότι οι συγκατηγορούμενοί του έχουν πάρει χάρη και απελευθερωθεί, ο Αμπισού παραμένει φυλακισμένος, εναντίον του εκκρεμεί η έντεκατη δίκη του, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει την αθωότητά του. Οι συνήγοροι του ζητούν επειγόντως την απονομή χάρης, διαμαρτυρόμενοι για την αδικία που υφίσταται.
Συνελήφθη στη Γερμανία και η περιπέτεια συνεχίστηκε μετά την Τυνησιακή επανάσταση
Ο Ονσί Αμπισού συνελήφθη στη Γερμανία το 2009 και εκδόθηκε στην Τυνησία το 2010, τότε που η χώρα βρισκόταν υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Μετά την επανάσταση του 2011 και την πτώση του Μπεν Άλι, αποφυλακίστηκε προσωρινά, για να συλληφθεί εκ νέου και να φυλακιστεί το 2021.
Η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί μόνο μια προσωπική τραγωδία αλλά και παράδειγμα των συστημικών προβλημάτων στη δικαιοσύνη της Τυνησίας, καθώς και της ανάγκης για διαφάνεια και δίκαιες διαδικασίες. Η κοινή γνώμη σήμερα παρακολουθεί με αγωνία την ευρωπαϊκή και διεθνή κινητοποίηση για ένα άδικο μέλλον που παραμένει ακόμη και μετά από 17 χρόνια ομηρίας.