Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό δεν έχουν αποδώσει καρπούς και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ αντιμετωπίζει πρόταση δυσπιστίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που σκοπεύουν να την υποστηρίξουν.
Η απόφαση του Μπαρνιέ να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, παρακάμπτοντας τη διαδικασία στην Εθνοσυνέλευση για την οικονονική διάταξη περί κοινωνικής ασφάλισης, είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, όπως αναμενόταν.
Η Ματίλντ Πανό, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού κόμματος LFI, ανακοίνωσε επίσημα την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής μετά την κίνηση του Μπαρνιέ.
Λίγο πριν από την παραπάνω ανακοίνωση, φάνηκε να υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση να εξετάζει παραχωρήσεις προς το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, σύντομα ο Μπαρνιέ αποφάσισε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3. «Είμαστε μπροστά σε κρίσιμες στιγμές», δήλωσε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας
Εάν η πρόταση δυσπιστίας περάσει την Τετάρτη, τότε οι δύο κύριες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλία και Γερμανία, θα βρεθούν σε πτώση πολιτικής σταθερότητας, ενόψει και της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η Γαλλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «τέλεια καταιγίδα» λόγω ενός ταυτόχρονου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου, ενώ η Γερμανία θα προγραμματίζει πρόωρες εκλογές την 23η Φεβρουαρίου, μετά από την κατάρρευση της κυβέρνησης Σολτς. Επιπλέον, η Γερμανία κινδυνεύει να εισέλθει σε δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, με απειλές δασμών από την ερχόμενη προεδρία Τραμπ να επιβαρύνουν την βιομηχανία της.
«Από εδώ και στο εξής, όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στην Εθνοσυνέλευση. Επικαλούμενος το άρθρο 49.3 για να εγκρίνει το τμήμα του προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση χωρίς ψηφοφορία, σημείωσε ότι οι δυνατότητες συμβιβασμού είχαν εξαντληθεί και περιέγραψε την κατάσταση ως «στιγμή της αλήθειας».
Ο Μπαρνιέ, γνωστός από τη διαπραγμάτευση του Brexit, προειδοποίησε ότι μια ψήφος δυσπιστίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μια πολιτικά παράλυτη Γαλλία, με τις συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του Ευρώ και την ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, θα ήταν κάτι που η Ευρώπη δεν χρειάζεται λίγο πριν την αρχή της νέας προεδρίας Τραμπ.
Αν εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας την Τετάρτη, ο Μπαρνιέ θα αναγκαστεί να παραιτηθεί. Ωστόσο, αυτός και οι υπουργοί του θα μπορούσαν να διατηρήσουν υπηρεσιακή θέση μέχρι την ανακοίνωση νέας κυβέρνησης από τον Εμανουέλ Μακρόν, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να προσπαθήσει να σχηματίσει μια πιο κεντρώα κυβέρνηση, προσελκύοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει.
Επίσης, θα μπορούσε να διορίσει μια αυστηρά τεχνοκρατική κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη χώρα τους επόμενους μήνες, μέχρι να μπορέσει να προκηρύξει νέες εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σαφώς, θα μπορούσε να εξετάσει την παραίτησή του, που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Αυτό είναι κάτι που ίσως επιθυμεί η Μαρίν Λεπέν, αλλά φαίνεται μάλλον απίθανο αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι προγραμματισμένες για το 2027.