Η Γαλλία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικές και οικονομικές αναταραχές αυτή την περίοδο.
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε χθες ότι θα χρησιμοποιήσει το άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εθνοσυνέλευσης, με σκοπό να διασφαλίσει τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία παρακάμπτεται, και ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την ψήφο του προϋπολογισμού. Αυτό έχει προαναγγείλει νέα πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά.
Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού κόμματος LFI, και το κόμμα της Μαρί Λεπέν, όπως ήταν αναμενόμενο, πρότειναν μομφή κατά της κυβέρνησης. Αν εγκριθεί αυτή η πρόταση (πιθανώς την ερχόμενη Τετάρτη), θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και στην ανατροπή του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις κατέχουν από κοινού την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο αποτυχίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας 332 από τις 577 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Η ψηφοφορία για τις προτάσεις δυσπιστίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, και αν είναι επιτυχής, αυτό θα είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό από το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ. Η αριστερά εξεδήλωσε σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπαρνιέ, αλλά χρειάζεται τη στήριξη της ακροδεξιάς για να το πετύχει.
Ο Μπαρνιέ δήλωσε χθες κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό ότι «από εδώ και πέρα όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένου και εμού».
Αντιδράσεις από Μελανσόν και Λεπέν
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν υποστήριξε την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τη χρήση του άρθρου 49.3 από τον Μπαρνιέ ως «πραξικόπημα».
«Πώς είναι δυνατόν, την ύστατη στιγμή, να προσθέτει οκτώ τροπολογίες που κανείς δεν έχει αναγνώσει; Το θεωρώ αλαζονικό», δήλωσε ο Μελανσόν.
«Ο προϋπολογισμός του 2025 περιέχει νέα μέτρα κατά των συντάξεων. Η πλειοψηφία των Γάλλων έχει να κερδίσει πολλά με την απόρριψη αυτού του σχεδίου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θα στηρίξει την πρόταση μομφής της Αριστεράς, καθώς το κόμμα της θα καταθέσει τη δική του.
Αναφέρθηκε στους «άδικους όρους που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο σχετικά με τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης».
Σχετικά με την πρόταση μομφής, η Λεπέν σημείωσε ότι «έχει κατατεθεί πρόταση από τον Εθνικό Συναγερμό και θα ψηφίσουμε υπέρ της αποδοκιμασίας της κυβέρνησης».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μπαρνιέ αποσύρει την πρόταση για αύξηση φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια την προηγούμενη εβδομάδα, αφού υποχώρησε σε πιέσεις από την ακροδεξιά. Το κόμμα της Λεπέν είχε ζητήσει να αυξηθούν οι συντάξεις ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τη βουλευτή του RN, η Μαρίν Λεπέν, είχε δώσει στον πρωθυπουργό προθεσμία μέχρι χθες να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματος για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αλλιώς θα στηρίξει μία πρόταση δυσπιστίας σε συνεργασία με την Αριστερά.
Γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του γερμανικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς. Οι δύο ισχυρότερες χώρες της ΕΕ βρίσκονται λοιπόν σε κυβερνητική αβεβαιότητα. Ωστόσο, η Γαλλία δεν μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές πριν το καλοκαίρι του 2025, καθώς το Σύνταγμα απαιτεί τουλάχιστον 12 μήνες να παρέλθουν από την τελευταία εκλογική διαδικασία. Η μόνη δυνατότητα για πρόωρες εκλογές είναι αν παραιτηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο, αν και οι φωνές που τον καλούν σε παραίτηση πληθαίνουν.