Σε κρίσιμο σημείο εισέρχεται η κυβέρνηση της Γαλλίας ύστερα από την απόφαση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αρνηθεί την αύξηση δαπανών στην κοινωνική ασφάλιση, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση. Επειδή δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προχώρησε στη χρήση του άρθρου 49,3 του γαλλικού Συντάγματος, που του επιτρέπει να νομοθετεί χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχουν υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αν αυτή υπερψηφιστεί (πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη), θα σημάνει την πτώση της κυβέρνησης και θα εμποδίσει την ψήφο του προϋπολογισμού για το 2025.
Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό, καθώς η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ελέγχοντας 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Εάν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η οποία στοίχισε μόλις τρεις μήνες, θα είναι η πιο σύντομη στην ιστορία της Γαλλίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από πρόταση μομφής.
Τα δύο πιθανά σενάρια αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής
Σε περίπτωση που η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί, υπάρχουν δύο πιθανές εξελίξεις: Το πρώτο είναι ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα διορίσει σύντομα νέο πρωθυπουργό που θα έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Αυτός θα μπορέσει να περάσει γρήγορα τον προϋπολογισμό για το 2025 προτού λήξει το 2024.
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα επιλέξει να μην διορίσει νέα κυβέρνηση. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι η τρέχουσα κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις χωρίς να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σχετικά με τον προϋπολογισμό, θα υιοθετηθεί η πρακτική των δωδεκατημόριων, όπου τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους θα ισούνται με αυτά του 2024. Ωστόσο, αυτό απαιτεί τη συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Γαλλία θα βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησής του.