Γαλλία: Ο προϋπολογισμός ως κρίσιμος δείκτης για την κυβέρνηση Μπαρνιέ

Η έγκριση του Προϋπολογισμού του 2025 από την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας κινδύνευσε να εξελιχθεί σε ένα εντυπωσιακό θρίλερ, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και εξετάζει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του αμφιλεγόμενου άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να παρακάμψει τη Βουλή και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία. Ωστόσο, αυτή η επιλογή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς ανησυχία προκαλεί η αντιπολίτευση της Άκρας Δεξιάς, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, που θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η κορύφωση της κρίσης θα συμβεί στα μέσα Δεκεμβρίου, σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Δεν αναμένεται ότι οι τρέχουσες συζητήσεις θα αποδώσουν καρπούς μέχρι τότε, γεγονός που καθιστά πιθανή τη χρήση του άρθρου 49.3 από τον Μπαρνιέ, κάτι που αυτομάτως θα ανοίξει το δρόμο για πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.

«Θα έχει η Γαλλία κυβέρνηση τα Χριστούγεννα;» αναρωτιέται ο Monde. Παράλληλα, ανακύπτει το ερώτημα αν η χώρα θα έχει προϋπολογισμό. Ένα κράτος χωρίς τη Δεδηλωμένη θα βρεθεί αντιμέτωπο με δοκιμασία επιβίωσης, σε μια περίοδο που το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 113% και το έλλειμμα αγγίζει το 6% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος», και οι οίκοι αξιολόγησης κρατούν την Γαλλία στο «στόχαστρό» τους.

Για να επιβιώσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ από την αναμενόμενη πρόταση μομφής που θα καταθέσει η Αριστερά, κλειδί θα είναι η στάση της Άκρας Δεξιάς. Οργανωμένα στήριξη κρατούν τα σχέδιά τους, με τη Μαρίν Λεπέν να προειδοποιεί για ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης λόγω των ανησυχιών για την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Παρ’ όλα αυτά, το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τη Λεπέν είναι άλλο. Υπόκειται σε κίνδυνο να αποκλειστεί από τις εκλογές για πέντε χρόνια εξαιτίας του φερόμενου ρόλου της σε υπόθεση που αφορά κατάσχεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή, ενδέχεται να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες έχει επενδύσει στρατηγικά.

Το αρνητικό για τη Μαρίν Λεπέν είναι ότι θα πρέπει να αποφασίσει για την πρόταση μομφής προτού μάθει αν το δικαστήριο του Παρισιού θα αποδεχθεί την εισαγγελική πρόταση που την απομακρύνει από την πολιτική σκηνή. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη ζητήσει προσωρινή εκτέλεση, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει περιορισμούς από την πρώτη στιγμή της ενδεχόμενης καταδίκης της, ακόμη και αν ασκήσει έφεση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα