Διαφωνία για την πιθανή επανένταξη της Ρωσίας στην ομάδα των ισχυρών κρατών της G7 εκφράζει η Γαλλία, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, να δηλώνει ρητά την αντίθεσή του, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, τόνισε σήμερα ότι η επανένταξη της Ρωσίας στην G7, όπως επιθυμεί διακαώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι «αδιανόητη» υπό τις παρούσες συνθήκες. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης και προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα.
«Σήμερα, μια τέτοια κίνηση είναι αδιανόητη. Η G7 αντιπροσωπεύει την κορυφή των προηγμένων δημοκρατιών. Μπορεί η Ρωσία να ισχυριστεί ότι είναι μια προηγμένη δημοκρατία; Όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρό στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, προσθέτοντας ότι «σήμερα, αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Αναφερόμενος στην πολιτική της Ρωσίας, ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε: «Η Ρωσία δρα όλο και λιγότερο ως δημοκρατία, εξαπολύοντας επιθέσεις αδιακρίτως και με θράσος εναντίον άλλων κρατών-μελών της G7, γεγονός που καθιστά την ένταξή της απαράδεκτη». Η κριτική αυτή εστιάζει στην ευρύτερη στρατηγική της Ρωσίας, την εξωτερική της πολιτική και τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες χώρες της G7.
Ωστόσο, ο Γάλλος Υπουργός δεν απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα μελλοντικής επανένταξης της Μόσχας στην G7, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τις βάσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων.
«Στο μέλλον, γιατί όχι;» διερωτήθηκε ο Μπαρό. «Η ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία βαρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και όχι τον ρωσικό λαό. Εάν, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τον ρωσικό λαό, τότε θα μπορούσαν να εξεταστούν άλλες διπλωματικές προσεγγίσεις», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Η «Ομάδα των Επτά (G7)», αποτελεί ένα διακυβερνητικό φόρουμ που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα κράτη, τα οποία μοιράζονται κοινές αξίες, όπως ο πλουραλισμός, η φιλελεύθερη δημοκρατία, και η αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση. Στην G7 συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Επιπλέον, στις συναντήσεις της G7 συμμετέχουν συχνά και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να δει τη Ρωσία να επανεντάσσεται στην G7, μετατρέποντάς την ξανά σε G8, ενώ χαρακτήρισε την απομάκρυνσή της από την ομάδα ως «λάθος κίνηση».
«Θα ήθελα πολύ να επιστρέψει», δήλωσε αναφερόμενος στον Ρώσο ομόλογό του και στην G7, από την οποία η Ρωσία είχε αποκλειστεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, γεγονός που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.