Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής του G20 που διεξήχθη στη Βραζιλία σηματοδότησε μια σημαντική συνάντηση γεμάτη ειδικές προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνάντησης άφησαν ανάμεικτα συναισθήματα, εν μέσω της παγκόσμιας αναστάτωσης λόγω των συνεχών πολέμων και των σφοδρών εμπορικών εντάσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για τις σοβαρές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. “Στο Ρίο ήρθα με ένα σαφές μήνυμα: οι χώρες της G20 κατέχουν σημαντική οικονομική και διπλωματική δύναμη. Είναι επείγον να την εκμεταλλευτούν για να λύσουν καίρια παγκόσμια ζητήματα” πρόσθεσε.
Η Στάση Μπάιντεν
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η συμμετοχή του Αμερικανού προεδρου Τζο Μπάιντεν. Αυτή ήταν η τελευταία του συμμετοχή σε τέτοια παγκόσμια γεγονότα, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητά του να αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκπροσωπώντας τον Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν φαινόταν να ανησυχεί από την αναφορά στο πόλεμο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του, ενισχύοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν, αυτή ήταν μια ευκαιρία να επισημάνει τη σημασία της Τουρκίας ως βασικού παγκόσμιου παίκτη και κυρίαρχου παράγοντα στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Μακρόν και η Εμπορική Συμφωνία
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε τη σύνοδο για να εξηγήσει γιατί η Γαλλία απορρίπτει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, παρουσιαζόμενος ως υπερασπιστής των Γάλλων αγροτών. “Είμαστε σε συνεργασία με χώρες όπως η Πολωνία και η Αυστρία. Η Γαλλία εκφράζει ανησυχίες που αφορούν έναν σημαντικό αριθμό κρατών στην Ευρώπη” δήλωσε.
Η Δυσαρέσκεια του Σολτς
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη πιο έντονης καταδίκης της ρωσικής επιθετικότητας και επανέλαβε τη στήριξή του στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ. Αναγνώρισε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επιδράσεις στη G20, κάνοντας προφανείς τις διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων.
“Είναι γεγονός ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι φορτισμένες. Αυτές οι διαφωνίες είναι αναμενόμενες” είπε, προσθέτοντας ότι η G20 πρέπει να αναλάβει δράσεις κατά της παγκόσμιας φτώχειας, κάτι που είχε υπογραμμίσει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. “Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς τροφή. Την περασμένη χρονιά, δαπανήθηκαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και ελάχιστα για τη στήριξη των πεινασμένων” ανέφερε.
Το μέλλον παραμένει αβέβαιο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αυτών των δηλώσεων, και όλοι περιμένουν συγκεκριμένες δράσεις από τις χώρες μέλη.