Ο Φρίντριχ Μερτς προσπαθεί να αποκτήσει την κυρίαρχη θέση στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, καταλαμβάνοντας το έδαφος που παραδοσιακά κατέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.
Δείχνει να είναι αδιάφορος για τις συνέπειες που μπορεί να φέρουν οι προτάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν την επαναφορά μόνιμων ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και την άμεση επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου εντός της ΕΕ. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων, ρώτησε τον Μερτς αν έχει μιλήσει με τους ηγέτες ομόλογων κομμάτων από την Αυστρία ή την Ελλάδα, αλλά η απάντηση παρέμεινε κενή. Ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έχει ήδη δηλώσει ότι η Αυστρία δεν θα αποδεχτεί επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία. Επιπλέον, το Λουξεμβούργο έχει εκφράσει την αντίθεσή του στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ η Ισπανία επισημαίνει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αν και ο Μερτς αναφέρεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αυτή δεν φαίνεται να δικαιολογείται, ειδικά από την πτώση των μεταναστευτικών ροών.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση λόγω της πίεσης από 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία, καθώς και της δευτερογενούς μετανάστευσης, όπου άτομα που έχουν λάβει άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου καταλήγουν στη Γερμανία και ζητούν εκ νέου άσυλο. Η επιστροφή αυτών των ατόμων απαιτεί την έγκριση της χώρας όπου αρχικά υποβλήθηκε το αίτημα, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, οι επιστροφές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, παρόλο που η χώρα αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των δευτερογενών μετακινήσεων προς τη Γερμανία. Εάν ο Μερτς καταλάβει την καγκελαρία, είναι πιθανό η Ελλάδα να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες από το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων.