Σύμφωνα με το NBC News και δηλώσεις του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, Ρόμπερτ Λούνα, ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στο Ίτον του Λος Άντζελες έχει φτάσει στους πέντε. Αρχικά, το πρωί, οι αναφορές μιλούσαν μόνο για δύο νεκρούς.
Η φωτιά εκδηλώθηκε βορειοανατολικά του κέντρου του Λος Άντζελες, πάνω από την Πασαντίνα, και έχει καταστρέψει περισσότερα από 16.000 στρέμματα από την ημέρα που ξεκίνησε, με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με την Cal Fire.
Πλέον, > 100.000 πολίτες έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, ενώ τρεις ακόμη μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται, με μία από αυτές να έξαφνα στο πολυτελές Παλισέιντς.
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης από όλη την Καλιφόρνια, οι φωτιές συνεχίζουν να επεκτείνονται χωρίς έλεγχο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Τα διαθέσιμα μέσα και το νερό για την κατάσβεση είναι περιορισμένα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.
Οι Αρχές προτείνουν στους κατοίκους να εξοικονομήσουν νερό, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πυροσβέστες θα έχουν επαρκείς παροχές. Οι ανάγκες είναι τόσο υψηλές που τρεις δεξαμενές έχουν ήδη στερέψει μέχρι το πρωί της Τετάρτης, προκαλώντας προβλήματα στην πυρόσβεση.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η κατάσταση ως τώρα
Δύο κύριες εστίες πυρκαγιάς ανησυχούν τους αρμόδιους, με μικρότερες εστίες να είναι εξίσου επικίνδυνες.
Στην περίπτωση του Ίτον, βόρεια της Πασαντίνας, έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα, με περισσότερα από 100 κτίρια να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Υπό εκκένωση βρίσκονται τουλάχιστον 32.500 κάτοικοι.
Μια τρίτη πυρκαγιά, η Χερστ στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, έχει φτάσει σχεδόν τα 2.000 στρέμματα, και πάνω από 3.000 πολίτες έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις και άλλοι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν ρεύμα από το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το PowerOutage.us, και σχεδόν όλα είναι στην περιοχή της Νότιας Καλιφόρνιας.
Τέλος, οι πυρκαγιές έχουν πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση. Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως η αποκατάσταση θα απαιτήσει χρόνο, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Νιούσομ και τις περιβαλλοντικές του πολιτικές για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.