Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προγραμματίζει επίσκεψη σήμερα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, στην Άγκυρα, όπου θα έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.
Οι συζητήσεις θα στρέφονται γύρω από την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και προστασίας των μειονοτήτων, ειδικά μετά την πρόσφατη πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είχε αναφέρει η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της την 10η Δεκεμβρίου.
Η πρόεδρος σχεδιάζει επίσης να αναφερθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Συρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον τούρκο πρόεδρο.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποστείλει αρχικά 100 τόνους φαρμάκων, τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών στην Τουρκία, προκειμένου να διανεμηθούν στη Συρία μέσω του ΟΗΕ.
Η ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία από μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων, με επικεφαλής την Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), έχει εγείρει ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με την τύχη των Σύρων προσφύγων, ενώ παραμένει αβέβαιη η στάση που θα τηρήσουν οι Βρυξέλλες απέναντι στη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού.
Η Τουρκία και η ΕΕ φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία παγκοσμίως, με τις τουρκικές αρχές να υπολογίζουν πως περίπου 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες διαμένουν στη χώρα, ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν φιλοξενήσει πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, οι οποίοι απολαμβάνουν διεθνή προστασία.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε χθες ότι αποστέλλεται διπλωμάτης στη Δαμασκό για να αποκατασταθεί η επαφή με τη νέα ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γερμανικό Πρακτορείο, ο απεσταλμένος είναι ο έμπειρος γερμανός διπλωμάτης Μίχαελ Όνμαχτ.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν έχει καμία επαφή με τη ΧΤΣ, η οποία ήταν πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία και βρίσκεται στη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων της ΕΕ, υπό την οποία επιβάλλονται κυρώσεις. Η κυρία Κάλας σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή θα αξιολογηθεί με την πάροδο του χρόνου.