Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις σοκαριστικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον του ενεργειακού της δικτύου, οι οποίες είχαν θλιβερές συνέπειες με πάνω από δέκα θανάτους, δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Μας συγκλόνισαν οι φρικτές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τη Ρωσία», τόνισε σε συνέντευξή της στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews.
«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί», προσέθεσε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τη παραμονή της συνόδου της G20. «Η Ουκρανία μπορεί να μας εμπιστεύεται», επανέλαβε με έμφαση.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε δήλωσή του προτού αναχωρήσει από την Αργεντινή, ανέφερε ότι «θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους Ουκρανούς» και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε όπλα και εξοπλισμό για την υπεράσπισή τους.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν επιθυμεί την ειρήνη» με το Κίεβο και δεν δείχνει διατεθειμένος για διαπραγματεύσεις, όπως εκτίμησε ο Μακρόν.
Μετά την πρόσφατη σφοδρή επίθεση, τη «μεγαλύτερη εδώ και μήνες», ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι προθέσεις του Πούτιν είναι σαφώς να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
«Η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα», σημείωσε ο απερχόμενος Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ. Αυτή η ανάγκη θα αναφερθεί και στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην αυριανή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Η Ρωσία επιδιώκει, μέσω των μαζικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας και να πλήξει τις ενεργειακές της υποδομές, προσβλέποντας στην έλευση του χειμώνα.
Αυτή η επίθεση, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ήδη ευάλωτο ουκρανικό δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον είκοσι άλλων σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.
Η Ουκρανία ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα αν ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025. Παρ’ όλα αυτά, η διο outgoing κυβέρνηση Μπάιντεν έχει άρει περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων εντός ρωσικής επικράτειας, δίνοντας τη δυνατότητα στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν βαθύτερους στόχους στη Ρωσία.
Η ρωσική επίθεση έρχεται επίσης δύο μέρες μετά τη συζήτηση του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Πούτιν, κατά την οποία ο καγκελάριος καταδίκασε την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την επανέναρξη οποιωνδήποτε επαφών.