Η εκτέλεση του Μάικλ Μπελ στη Φλόριντα σηματοδοτεί μια αύξηση στις θανατικές ποινές στις ΗΠΑ, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τη δικαιοσύνη και τις μεθόδους επιβολής της.
Η θανατική ποινή στις ΗΠΑ το 2024 και η εκτέλεση στη Φλόριντα
Στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα στη Φλόριντα, ένας άνδρας 54 ετών, ο Μάικλ Μπελ, εκτελέστηκε χθες με ενέσιμη θανατηφόρα χημική ουσία στη κρατική φυλακή Ρέιφορντ. Η εκτέλεσή του προσθέτει στον συνολικό αριθμό των θανατικών ποινών για το τρέχον έτος, ο οποίος έχει ήδη ανέλθει σε 26 – τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων δέκα ετών στις ΗΠΑ.
Η υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη του Μάικλ Μπελ
Ο Μπελ είχε καταδικαστεί το 1993 για διπλό φόνο που σημειώθηκε στην Τζάκσονβιλ, με τα θύματα να είναι ο Τζίμι Γουέστ, 23 ετών, και η Ταμέκα Σμιθ, 18 ετών. Το κίνητρό του ήταν η εκδίκηση για τον φόνο του αδελφού του, Θίοντορ Ράιτ, ωστόσο, αντί να στοχεύσει τον πραγματικό δράστη, προκάλεσε τον τραγικό θάνατο τόσο του αδελφού του όσο και μιας νεαρής γυναίκας που ήταν μαζί του στην επίθεση.
Γεωγραφική κατανομή και μέθοδοι εκτέλεσης
Όπως αναφέρει η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της Φλόριντας, οι εκτελέσεις στη χώρα είναι γεωγραφικά συγκεντρωμένες, καθώς πάνω από τις μισές πραγματοποιούνται σε τρεις πολιτείες: Φλόριντα, Τέξας και Νότια Καρολίνα.
Η πλειονότητα (21) των εκτελέσεων έγινε με τη χρήση ενέσιμων θανατηφόρων ουσιών, ενώ άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση αζώτου με ασφυκτικό αποτέλεσμα (τρεις περιπτώσεις) και την εκτέλεση από αποσπάσματα (δύο περιπτώσεις στη Νότια Καρολίνα). Η χρήση αζώτου έχει δεχτεί έντονη κριτική και θεωρείται από ειδικούς του ΟΗΕ ως μορφή βασανιστηρίου.
Κατάργηση και μορατόριουμ στη θανατική ποινή στις ΗΠΑ
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, ενώ άλλες τρεις – η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Πενσιλβάνια – εφαρμόζουν μορατόριουμ στη θανατική ποινή, εκδίδοντας σχετικές αποφάσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή της.