Ένα καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία υποχώρησε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Αυτή η διακοπή αποτελεί μόλις το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά ζημιών που έχουν σημειωθεί σε υποδομές στην περιοχή.
Ένα τάνκερ, το οποίο συνδέεται με τον σκιώδη ρωσικό στόλο, είναι το κεντρικό πρόσωπο της έρευνας για πιθανή δολιοφθορά στο καλώδιο τροφοδοσίας, όπως ανέφεραν οι φινλανδικές αρχές. Μετά από διακοπή ρεύματος την ημέρα των Χριστουγέννων, ανέκυψαν υποψίες για το πλοίο Eagle S, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μέρος του λεγόμενου σκιώδους στόλου της Ρωσίας, που χρησιμοποιείται για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις πάνω στο πετρέλαιο.
Το πλοίο από το νησί Κουκ ήταν σε πορεία από την Αγία Πετρούπολη προς το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο, ωστόσο, επιβραδύνθηκε κοντά στα καλώδια στον Κόλπο της Φινλανδίας, όπως αναφέρει η πλατφόρμα Marinetraffic.
Οι φινλανδικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο τη νύχτα της Τετάρτης και εξετάζουν πιθανές περιπτώσεις δολιοφθοράς, αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Eagle S και το πλήρωμά του.
Το πλοίο βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα της Φινλανδίας και η συνοριοφυλακή διαπίστωσε ότι οι άγκυρες του έλειπαν, γεγονός που εγείρει υποψίες ότι τα πλοία μπορεί να έχουν κόψει καλώδια, εφόσον τράβηξαν τις άγκυρές τους πάνω τους.
Σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Petteri Orpo, δήλωσε: “Η σύνδεση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Estlink 2 δεν είναι πλέον ενεργή”.
Η Βαλτική Θάλασσα έχει βιώσει μια σειρά πρόσφατων περιπτώσεων ζημιάς στις υποδομές, που σχετίζονται με την κλιμάκωση των εντάσεων μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.
Οι αρχές είναι σε επιφυλακή για τις υποθαλάσσιες υποδομές στη Βαλτική. Τον Νοέμβριο, διακόπηκαν δύο μεγάλα καλώδια, το ένα που συνέδεε τη Φινλανδία με τη Γερμανία και το άλλο με τη Λιθουανία και τη Σουηδία.
Προγενέστερα, ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας υπέστη ζημιά τον Οκτώβριο, όταν αναφέρθηκε ότι ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο έχει ρίξει την άγκυρά του στην περιοχή.
Επιπλέον, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, που παρείχε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, υπέστη ζημιά από υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022, με τις αρχές τότε να πιστεύουν ότι επρόκειτο για δολιοφθορά, ξεκινώντας ποινικές έρευνες.
Η έρευνα εξακολουθεί να προχωρά σε όλα τα περιστατικά που συνέβησαν στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή παραμένουν υψηλές χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Η Κομισιόν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τα συμβάντα.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Κομισιόν, στην οποία η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Διπλωματίας καταδικάζει το τελευταίο περιστατικό τονίζοντας τη δέσμευση για προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων. Αναλυτικά, ανέφερε:
«Το χθεσινό περιστατικό με τα υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα είναι το τελευταίο μιας σειράς ύποπτων επιθέσεων σε στρατηγικές υποδομές. Συγχαίρουμε τις φινλανδικές αρχές για την ταχεία αντίδρασή τους κατά την έφοδο στο ύποπτο σκάφος. Συνεργαζόμαστε με αυτές στην τρέχουσα έρευνα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τη Φινλανδία, την Εσθονία και τη Γερμανία.
Καταδικάζουμε μετ’ επιτάσεως κάθε σκόπιμη καταστροφή κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης. Το ύποπτο σκάφος, που συνδέεται με τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας, απειλεί την ασφάλεια και το περιβάλλον, χρηματοδοτώντας παράλληλα τον πολεμικό προϋπολογισμό της Ρωσίας. Θα προτείνουμε επιπλέον μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να κατευθύνουμε την προσοχή μας σε αυτόν τον στόλο.