Μια προειδοποιητική επιστολή από κορυφαίους ηγέτες της φαρμακευτικής βιομηχανίας έφτασε στις Βρυξέλλες, αναδεικνύοντας ανησυχίες σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και τις πιθανές επιπτώσεις στις επενδύσεις.
Έκκληση για Δράση
Πρόεδροι περίπου 30 μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών απέστειλαν επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για ένα κλίμα αυξανόμενου εμπορικού πολέμου και την πιθανή «έξοδο» των επενδυτών προς τις ΗΠΑ.
Δέσμευση με Προϋποθέσεις
Οι επικεφαλής των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών όπως Novo Nordisk, Pfizer, Eli Lilly, Roche, Sanofi, Merck, GSK και Servier, δεσμεύονται να αυξήσουν το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς, που σήμερα αντιπροσωπεύει το 22,7% των παγκόσμιων πωλήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τολμηρά μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Κίνδυνος Άμεσης Μεταφοράς Επενδύσεων
Οι φαρμακευτικές εταιρείες προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξει δράση, προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 16,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκτός Ευρώπης μέσα σε τρεις μήνες.
Αιτήματα για Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος
Οι εταιρείες αιτούνται μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά που θα “προσελκύει, αξιολογεί ορθά και ανταμείβει την καινοτομία”. Επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις θα επιταχύνουν τη μείωση των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη καθώς και στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βασικές Προτάσεις
- Αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής: Ζητούν αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων στην Ευρώπη, καθώς θεωρείται λιγότερο ευνοϊκή σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου: Προτείνουν την απλοποίηση της διαδικασίας για τις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται σε πολλές χώρες και την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για την έγκαιρη έγκριση καινοτόμων θεραπειών.
- Αναστολή της οδηγίας για τα λύματα: Ζητούν την αναστολή και επανεξέταση της εφαρμογής της οδηγίας για τη βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν δυσανάλογες επιβαρύνσεις για τον φαρμακευτικό τομέα.
Επενδύσεις στις ΗΠΑ
Παρά το γεγονός ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα απαλλάσσονται από τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, αρκετοί φαρμακευτικοί όμιλοι έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεικτικά, η Eli Lilly ανακοίνωσε επένδυση 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Johnson & Johnson προγραμματίζει επενδύσεις 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, η Merck εγκαινίασε ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στη Βόρεια Καρολίνα, ένα έργο αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η Novartis, ένας ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός, ανακοίνωσε επίσης επένδυση 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια πενταετία, με στόχο την παραγωγή βασικών φαρμάκων για τους Αμερικανούς ασθενείς.
Οι επενδύσεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για την δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη.