Αγριόγατες, λύγκες, ακόμα και λεοπαρδάλεις! Μία μεγάλη επιχείρηση στην Ισπανία αποκάλυψε ένα κύκλωμα λαθρεμπορίας εξωτικών ζώων, με θησαυρούς της άγριας φύσης να καταλήγουν σε αγγελίες στο διαδίκτυο.
Εξάρθρωση Κυκλώματος Λαθρεμπορίας Εξωτικών Αιλουροειδών
Η ισπανική αστυνομία κατάσχεσε 19 αιλουροειδή και συνέλαβε δύο άτομα, αποκαλύπτοντας ένα δίκτυο λαθρεμπορίας εξωτικών ζώων, συμπεριλαμβανομένων προστατευόμενων ειδών όπως λευκές τίγρεις και πούμα. Αυτή η επιτυχία αναδεικνύει τη συνεχή προσπάθεια για την προστασία της άγριας ζωής και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.
Το ζευγάρι χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαφημίσει αγγελίες για λύγκες, ύαινες ή πούμα, στοχεύοντας σε αγοραστές που αναζητούσαν αυτά τα σπάνια και εξωτικά ζώα.
Μία νεφελώδης λεοπάρδαλη, ένα ιδιαίτερα σπάνιο αιλουροειδές με μοτίβο που θυμίζει σύννεφα, είχε τιμή 60.000 ευρώ. Αυτή η υψηλή τιμή αντικατοπτρίζει την σπανιότητα και την επιθυμία για κατοχή αυτών των μοναδικών πλασμάτων.
Εκτροφή και Υβριδισμός Αιλουροειδών
Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι συνελήφθη στη Μαγιόρκα των Βαλεαρίδων Νήσων. Διεξήγαγαν εκτροφή ζώων, όπως λύγκες της ερήμου ή καρακάλ, αφρικανικές αγριόγατες σερβάλ, και υβρίδια που προέκυψαν από διασταυρώσεις εξωτικών ζώων με οικιακές γάτες. Η πρακτική αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ευζωία των ζώων και τις επιπτώσεις στην άγρια φύση.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν έναν λύγκα της ερήμου (καρακάλ), που διακρίνεται από τα μυτερά αυτιά του με τις χαρακτηριστικές τούφες, δύο αγριόγατες σερβάλ που μοιάζουν με μικρές λεοπαρδάλεις, καθώς και 16 υβρίδια αιλουροειδών. Αυτά τα ζώα πλέον θα τύχουν της κατάλληλης φροντίδας και θα διερευνηθεί η δυνατότητα επιστροφής τους στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου είναι εφικτό.
Διεθνές Κύκλωμα Εμπορίας Προστατευόμενων Ειδών
Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή είναι μόνο η “κορυφή του παγόβουνου” ενός διεθνούς κυκλώματος εμπορίας προστατευόμενων ειδών, από λευκές τίγρεις μέχρι μαύρους πάνθηρες, με συμμετοχή εκτροφέων, μεταφορέων και κτηνιάτρων. Η πολυπλοκότητα και η έκταση του κυκλώματος απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπισή του.
“Τα περισσότερα από τα ζώα που προσφέρονταν για πώληση προέρχονταν από χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία, και προορίζονταν για αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε η αστυνομία, υπογραμμίζοντας τη διασυνοριακή φύση του εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σαράντα ρωσικά, λευκορωσικά και κινεζικά διαβατήρια, ενισχύοντας τις υποψίες για διεθνή εμπλοκή στο κύκλωμα.