H ανάγκη για άμεση ειρήνη στην Ουκρανία επιτάσσει την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Κοινή Δήλωση για την Ουκρανία: Έκκληση για Άμεση Κατάπαυση του Πυρός
Η Ελλάδα, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Δανία, η Σλοβενία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά από κλειστές διαβουλεύσεις για την κρίση στην Ουκρανία. Στην δήλωση αυτή, τονίζεται με έμφαση η ανάγκη για άμεση δράση.
Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει πως “Η Ουκρανία έχει αποδείξει την προσήλωσή της στην ειρήνη. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις καθυστερήσεις και να συμφωνήσει σε μια πλήρη, άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός”.
Η σημασία της συμμετοχής της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες
Τα κράτη μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποκλείσει την Ουκρανία από τις ειρηνευτικές συζητήσεις. Τόνισαν ότι για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην σύγκρουση. Η συμμετοχή της Ουκρανίας στις συζητήσεις για την ειρήνη είναι καθοριστική.
“Για το λόγο αυτό, πιέζουμε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συζήτηση του Συμβουλίου. Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια πλήρη, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ευρώπη”.
Η θέση της Ουκρανίας και η άρνηση της Ρωσίας
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, η Ουκρανία έχει εκφράσει την επιθυμία της για ειρήνη, αποδεικνύοντας το με την συμφωνία της σε μια πλήρη, άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός πριν από πέντε εβδομάδες. Ωστόσο, η Ρωσία απέρριψε και πάλι την πρόταση αυτή.
Υποστήριξη στην Ουκρανία και τις προσπάθειες για μια Δίκαιη Ειρήνη
Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την αμέριστη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και ουσιαστικές προσπάθειες για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη που θα υποστηρίζει πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεσμεύονται να συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής και σταθερής Ευρώπης, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η ειρήνη στην Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα.