Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, σταμάτησε, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής. Πώς αντιδρά η Ευρώπη;
Τέλος της Διαμετακόμισης Ρωσικού Αερίου μέσω Ουκρανίας: Οι Επιπτώσεις
Από σήμερα, η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του εδάφους της Ουκρανίας έχει τερματιστεί, ακολουθώντας τη λήξη της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, εμφανίζεται προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ έχει αναπτύξει την υποδομή και την ευελιξία για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επισήμανε, επίσης, την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων εισαγωγής LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) από το 2022.
Η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης αερίου έληξε την 1η Ιανουαρίου 2025, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Κιέβου να μην την ανανεώσει λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.
Σύμφωνα με την Gazprom, η άρνηση της Ουκρανίας καθιστά αδύνατη την εξαγωγή ρωσικού αερίου μέσω ουκρανικού εδάφους από σήμερα.
Αύξηση των Τιμών Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη
Η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου έχει ήδη επιφέρει αύξηση στις τιμές, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023. Η αστάθεια στις τιμές οφείλεται στην αναστάτωση αυτών των προμηθειών, που καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος.
Η Σλοβακία και η Αυστρία, χώρες που εξακολουθούν να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν κινηθεί για να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Στο Title Transfer Facility (TTF), σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου στην Ολλανδία, η τιμή κατέγραψε άνοδο, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα.
Οι Γεωπολιτικές και Οικονομικές Επιπτώσεις
Η κατάσταση αυτή έχει βαθιές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία απώλεσε τη θέση της ως κυρίαρχος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τη Νορβηγία. Η ΕΕ έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Ενδεικτικά, η Gazprom κατέγραψε σημαντικές ζημίες το 2023, τις πρώτες ετήσιες ζημίες της εδώ και χρόνια.
Για την Ευρώπη, η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου έχει συμβάλει στην οικονομική επιβράδυνση, την αύξηση του πληθωρισμού και την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής.
Παρά τις προσπάθειες για ανεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα.