Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ για την Τουρκία, εστιάζοντας στη στήριξη των προσφύγων που διαβιούν στη χώρα. Αυτή η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την πρόεδρο, «ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ είναι καθ’ οδόν για το 2024».
Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα διατεθεί για την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και για την ορθολογική διαχείριση της μετανάστευσης και την επιτήρηση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων εθελοντικής επιστροφής των Σύρων προσφύγων, όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
“Ο συριακός λαός αξίζει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας”
Για τα ζητήματα που αφορούν τη Συρία, η πρόεδρος τόνισε την ανάγκη της Ευρώπης να ενισχύσει την «άμεση εμπλοκή» της με την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει την κοινοποίηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Επεσήμανε ότι «ο συριακός λαός αξίζει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας που θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας», τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει ζωτικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής», καταλήγοντας ότι όλες οι μειονότητες στη Συρία πρέπει να είναι ασφαλείς και ότι η συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία είναι απαραίτητη.
“Όλες οι επιστροφές προσφύγων πρέπει να είναι εθελοντικές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς”
Σχετικά με τις επιστροφές των Σύρων προσφύγων, υπογράμμισε ότι «πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιστροφές θα είναι εθελοντικές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς». Επίσης, η ΟΥρσούλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται στενά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων.
Ακόμα, υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες είναι «πλούσιες και περίπλοκες», με πληροφορίες ότι το εμπόριο μεταξύ τους το περασμένο έτος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ανέρχεται σε 206 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Τουρκίας, και έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις σχέσεις», δήλωσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επίσης συζήτησε με τον Ερντογάν για την «ανάγκη να αποτραπεί η παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» και τόνισε τη σημασία της επανέναρξης των συνομιλιών για την Κύπρο μέσω του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο στόχος της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τη θέση της Τουρκίας ως χώρας-κλειδί στην περιοχή. Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνεί με την ΕΕ για την ανάγκη ομαλής πολιτικής μετάβασης στη Συρία, και πως δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι ISIS και οι Κούρδοι. Επιπλέον, εξέφρασε την προσδοκία ότι η ΕΕ θα στηρίξει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.