Έκκληση αφύπνισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ικανότητας καινοτομίας. Σύμφωνα με τον κ. Βιλερουά ντε Γκαλό, η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η οικονομική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πολιτική την οποία χαρακτήρισε «απρόβλεπτη».
«Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βιλερουά ντε Γκαλό σε συνέντευξή του στο France Culture, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας επέμεινε στην ανάγκη «να ενισχύσουμε την ικανότητα καινοτομίας και παραγωγής εντός της Ευρώπης», προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα όπως η «καλύτερη επένδυση στις τεχνολογίες του μέλλοντος» και η «ταχύτερη καινοτομία μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών». Η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ευρώπη.
Αναγνώρισε ότι «η Ευρώπη διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα», αναφέροντας ενδεικτικά την ενιαία αγορά των περίπου 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και την δυναμική των νεοφυών επιχειρήσεων. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «η Ευρώπη έχει υπνωτίσει σε σχέση με το κύμα καινοτομίας που αναπτύχθηκε κυρίως στις ΗΠΑ και εν μέρει στην Κίνα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.
Η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 0,1% και 0,2% για το πρώτο τρίμηνο του έτους στη Γαλλία, λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Για το έτος 2025, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ παραμένει στο 0,9%, ευθυγραμμιζόμενη με τις προβλέψεις της γαλλικής κυβέρνησης.
«Αν υπάρχει σήμερα μια σημαντική απειλή για την οικονομία, αυτή είναι η αυξημένη αβεβαιότητα που οδηγεί τους επιχειρηματίες να αναβάλλουν επενδύσεις και τους καταναλωτές να αναβάλλουν αγορές, προτιμώντας την αποταμίευση», προειδοποίησε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, αναδεικνύοντας τις συνέπειες της οικονομικής αβεβαιότητας στην ανάκαμψη.
Σχολιάζοντας την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι «η απροβλεψιμότητα δεν αποτελεί αποτελεσματική οικονομική στρατηγική. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνει την αβεβαιότητα και, ως εκ τούτου, επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη». Η διατήρηση ενός σταθερού και προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος είναι κρίσιμης σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αναφερόμενος στον Έλον Μασκ, στον οποίο ο Τραμπ έχει αναθέσει τον περιορισμό των δαπανών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, ο Βιλερουά ντε Γκαλό, παρότι τον χαρακτήρισε «μεγαλοφυή καινοτόμο», σημείωσε ότι χρησιμοποιεί «εξαιρετικά σκληρές μεθόδους» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αντίρροπες δυνάμεις της αμερικανικής δημοκρατίας και οικονομίας θα ενεργοποιηθούν» για να εξισορροπήσουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες.
«Ο προστατευτισμός μπορεί να φαίνεται ελκυστικός βραχυπρόθεσμα – όταν θεωρούμε ότι προστατεύουμε την εγχώρια οικονομία – αλλά ιστορικά, έχει αποδειχθεί ότι αποτυγχάνει μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.
Παρά τη μείωση του πληθωρισμού στη Γαλλία και το ποσοστό ανεργίας στο 7,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας υπογράμμισε ότι «παραμένουν δύο σοβαρές οικονομικές προκλήσεις».
Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, αναφέρθηκε στο «σημαντικό πρόβλημα» των δημοσιονομικών και του δημόσιου χρέους. Για την Ευρώπη γενικότερα, επισήμανε το ζήτημα της ανεπαρκούς ανάπτυξης και καινοτομίας, καυτηριάζοντας την υστέρηση σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.
Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία «κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 1%», οι ΗΠΑ σημειώνουν ανάπτυξη «μεταξύ 2% και 3%», με αποτέλεσμα «το χάσμα να διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο», υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης δράσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Η προώθηση της ψηφιακής μετάβασης και η επένδυση στην πράσινη οικονομία αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην Ευρώπη.