Euractiv: Ενεργειακό παιχνίδι του Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο – Αντιδράσεις από Ελλάδα και Κύπρο

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή καθώς προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας για το ρωσικό αέριο. Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών αναμένεται να δώσει ώθηση σε σημαντικά ενεργειακά έργα. Αυτό έχει εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της Ευρώπης σε αβέβαιο έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι η Ελλάδα προγραμματίζει να έχει έτοιμο το ισραηλινό της «Iron Dome» το 2026, στοχεύοντας να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ 54

Ο υπουργός εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε φάση συζητήσεων σχετικά με τις απαιτήσεις και σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Πιστεύουμε ότι σε δύο χρόνια θα έχουμε αναπτύξει πλήρως τον θόλο».

Ο εν λόγω θόλος προορίζεται να αποτρέπει κάθε αεροπορική απειλή, συμπεριλαμβανομένων drones και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ θα έχει και ναυτική προστασία για την αποφυγή εισόδου στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Το ελληνικό κράτος φαίνεται να ευνοεί τα ισραηλινά οπλικά συστήματα που προσφέρουν οι δύο εταιρείες Israel Aerospace Industries και Rafael, με το συνολικό κόστος του προγράμματος να ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Ειδικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος αναμένεται να διαδραματίσει η METLEN, που προγραμματίζει σημαντικές επενδύσεις στον Βόλο.

Η τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία, σε συνδυασμό με τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει ενισχύσει την ανάγκη για την ανάπτυξη του Σιδερένιου Θόλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg:

Η Τουρκία επιδιώκει να ενδυναμώσει τη θέση της στη Συρία με σχέδια για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καθώς και για επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να συνεργαστεί με τις νέες αρχές της Συρίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η τουρκική αντιπροσωπεία σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Συρία για να συζητήσει την ηλεκτρική ενέργεια και την αποκατάσταση υποδομών. «Θα χρειαστεί να προσφέρουμε άμεσες λύσεις για την ηλεκτροδότηση περιοχών που το χρειάζονται», τόνισε.

Ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία εξετάζει τρόπους αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Συρίας για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας, ιδίως μετά την μείωση της παραγωγής που προκλήθηκε από τον εμφύλιο.

«Θα προγραμματίσουμε τη δημιουργία αγωγών για πετρέλαιο από τη Συρία προς την Τουρκία και θα συνδέσουμε αυτόν τον αγωγό με τον υφιστάμενο αγωγό Ιράκ-Τουρκίας», κατέληξε, επισημαίνοντας τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα