Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, προειδοποίησε για τους κινδύνους που σχετίζονται με την επεκτατική πολιτική του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία. Στην εμφάνισή του σε συνέδριο με θέμα «Το μέλλον της Παλαιστίνης», ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι σε εγρήγορση και λαμβάνει προφυλάξεις απέναντι σε αυτή την απειλή.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν το Ισραήλ, το οποίο δείχνει να είναι ολοένα και πιο κακομαθημένο και αχαλίνωτο, δεν σταματήσει, μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες αυτού του επεκτατισμού. Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι στη χώρα μας που δεν αντιλαμβάνονται τον επικείμενο κίνδυνο, εμείς τον αναγνωρίζουμε και προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις».
Επιπλέον, τόνισε την αναγκαιότητα να επανέλθει το Παλαιστινιακό Ζήτημα στο προσκήνιο, κάνοντας αναφορά στις σοκαριστικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. «Οι σφαγές στη Γάζα, με περισσότερους από 50 χιλιάδες αθώους νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν αναδείξει την κατάσταση και τις διώξεις που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός. Αυτή η πολιτική γενοκτονίας από το Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο στη Γάζα, αλλά επεκτείνεται και στον Λίβανο, δείχνοντας το αυταρχικό πρόσωπο του Σιωνισμού», είπε.
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν επιτέθηκε στους διεθνείς οργανισμούς, αναφέροντας την απογοητευτική αντίδραση του ΟΗΕ, και κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας, απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ. «Η πλήρης σιωπή των μόνιμων μελών απέναντι σε αυτές τις πράξεις είναι εξίσου σοβαρή όσο και οι ίδιες οι επιθέσεις», δήλωσε. «Πώς μπορεί ο ΟΗΕ να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των άλλων όταν δεν προστατεύει τα δικαιώματα του δικού του προσωπικού;» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης ως επίθεση στους θεσμούς και τις αξίες που οικοδομήθηκαν κατά τον τελευταίο αιώνα.
Στην ομιλία του, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στη Δύση, επισημαίνοντας ότι αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου έχουν παραμεληθεί και έχουν μπει στο «ράφι» σε περιόδους κρίσης.