Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Καλεί για άρση κυρώσεων στα όπλα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε αίτημα για την κατάργηση των αμερικανικών κυρώσεων που περιορίζουν τις αμυντικές προμήθειες της Τουρκίας, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι «μονομερείς» ενέργειες στις στρατηγικές σχέσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν συμμετείχε στο 15ο Τουρκικό Επενδυτικό Συνέδριο, που διοργάνωσε το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Ερντογάν: Η αμυντική μας συνεργασία είναι σε αναμονή

Ο Τουρκομάνος πρόεδρος τόνισε ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έχει μείνει πίσω λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια: «Δυστυχώς, η συνεργασία μας έχει καθυστερήσει από τις δυνατότητές της. Ελπίζουμε ότι με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, θα διαγραφούν οριστικά τα εμπόδια στις εξαγωγές τη συγκεκριμένη περίοδο».

Ως παράδειγμα της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ανέφερε την παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών από τουρκική εταιρεία στο Τέξας, τα οποία προορίζονται για εξαγωγή στην Ουκρανία.

«Η υποστήριξή σας είναι καίρια για την πρόοδο των υφιστάμενων προγραμμάτων και για τη δημιουργία νέων συνεργασιών που θα ενισχύσουν την κοινή μας ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Αναφερόμενος και στις δασμολογικές πρακτικές, ζήτησε την εγκατάλειψη των επιπλέον δασμών σε σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς και των κυρώσεων σύμφωνα με το CAATSA.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω διαφωνιών σε ζητήματα όπως το Κουρδικό, η Συρία και η Μέση Ανατολή. Η προμήθεια ρωσικών S-400 αντιαεροπορικών συστημάτων από την Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα αμερικανικές κυρώσεις και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 το 2019.

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο χώρες στοχεύουν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 30 δισεκατομμύρια το 2023. «Η οικονομία και το εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Το διμερές εμπόριο έφτασε ήδη το 30 δισεκατομμύρια δολάρια και υπάρχουν πλαίσια για περαιτέρω ανάπτυξη», σημείωσε ο Ερντογάν.

Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητά του πως το στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα τον επιτευχθεί με σωστό σχεδιασμό, επισημαίνοντας την ανάγκη άρσης των μονομερών πρακτικών και την ενεργό συμμετοχή των επιχειρηματιών στην προώθηση της συνεργασίας.

Επίσης, επισήμανε ότι η Τουρκία διαθέτει μια δυναμική οικονομία, με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων και κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 13.000 δολαρίων, και συγκριτικά αναφέρθηκε στις πέντε χώρες του κόσμου που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Συναντήθηκε, μάλιστα, πρόσφατα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τα F-16, καθώς και το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon που η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει, παρά τις ενστάσεις του Βερολίνου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα