Η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη Συρία, αναδεικνύοντας τον εαυτό της ως τον πιο σημαντικό εξωτερικό υποστηρικτή των ισλαμιστών που συνέβαλαν στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Οι Ρωσία και Ιράν, οι οποίοι βγαίνουν στις περισσότερες συγκρούσεις ζημιωμένοι, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους «πρόδωσε», ενώ φαίνεται να προκαλείται σε ενδοσυγκρίσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Στις στρατόσφαιρες αυτές, μόνο η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν στρατιωτική παρουσία στη Συρία*.
Ένας από τους κύριους στόχους της Τουρκίας είναι η εξάλειψη των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες συνδέονται με τους Αμερικανούς. Κάθε απόφαση της Άγκυρας γίνεται με γνώμονα την αποτροπή δημιουργίας οποιασδήποτε κουρδικής οντότητας, η οποία θα μπορούσε να ανακινήσει το κουρδικό ζήτημα και να απειλήσει την εθνική ενότητα της Τουρκίας. Ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός θεωρεί το Κουρδικό ζήτημα ως αυστηρή απειλή. Συνεπώς, η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι για εκείνον υψίστης σημασίας, κάτι που υπογραμμίζει ο Τούρκος πρόεδρος σε κάθε του δημόσια παρέμβαση.
Ενώ η Τουρκία προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στους συμμάχους της HTS, η βασική στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζει είναι ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA). Αντίστοιχα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ενεργούν ως δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Τουρκικές αρχές δεν ξεχνούν την στήριξη που έλαβαν οι Κούρδοι του Ιράκ από τις ΗΠΑ στην ίδρυση της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και είναι σκεπτικιστές απέναντι στις αμερικανικές υποσχέσεις ότι η συνεργασία με τις SDF έχει μόνο στρατηγικούς λόγους για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Στις 1 Δεκεμβρίου, μετά την κατάληψη του Χαλεπίου από την HTS, ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) προχώρησε σε στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων SDF από τα δυτικά του Ευφράτη, εστιάζοντας σε περιοχές όπως ο Τελ Ριφαάτ και ο Μαμπίτζ. Οι SDF δήλωσαν ότι «δεν νίκησαν, αποσυρθήκαμε», υποδηλώνοντας τις σχέσεις τους με την Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) του αμερικανικού στρατού, όπως εξηγεί ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γετκίν.
Η επιχείρηση του SNA δεν σταμάτησε εκεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται ανατολικά του Ευφράτη, ιδιαίτερα προς το Κομπάνι, με στόχο την πλήρη απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων. Αν αυτό συμβεί, τις περιοχές που στρατηγικά ελέγχει η Τουρκία και στις δύο πλευρές του Ευφράτη θα ενωθούν, δημιουργώντας μια μεγάλη ασφαλή ζώνη κατά μήκος της 911 χλμ. συνοριακής γραμμής με τη Συρία.
Με τις τελευταίες εξελίξεις, η Άγκυρα στέλνει μήνυμα ότι έχει λόγο σε όλη τη Συρία και επιθυμεί να επεκτείνει τη στρατηγική της πέρα από μια απλή ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων μπαίνοντας στο φόντο της κούρδικης κρίσης. Ο Χακάν Φιντάν, σε δήλωσή του την Παρασκευή στο NTV, αποκάλυψε τα σχέδια της Άγκυρας: να αποσυρθούν τα μέλη του PKK και οι διοικητές των SDF από τη Συρία, με σκοπό να αποκατασταθεί η εξουσία της Δαμασκού στην περιοχή του Ευφράτη.
Εκτός από το Κουρδικό, ορισμένοι άλλοι στόχοι των τουρκικών αρχών περιλαμβάνουν επίσης την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων. Επίσημα, στην Τουρκία φιλοξενούνται περίπου τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Αυτήν τη στιγμή, η Άγκυρα θεωρεί ότι είναι μια ευνοϊκή στιγμή για την επιστροφή τους στη Συρία.
Οι επιστροφές θα είναι εφικτές μόνο εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια και αποτραπεί το χάος, ενώ η Τουρκία αναζητά συνεργασίες με την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη για να επεξεργαστεί τις επιστροφές αυτές.
Μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης, ενισχύεται η εικόνα ότι βιώνεται μαζική επιστροφή των Σύρων στην πατρίδα τους μετά την πτώση Άσαντ. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ανέφερε ότι καθημερινά επιστρέφουν περίπου 300-350 άτομα από την Τουρκία στη Συρία, αλλά αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός μπροστά στα εκατομμύρια πρόσφυγες που παραμένουν εκτός.