Ερντογάν και οι νέες διαδρομές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Άγκυρα επιθυμεί να αναπτύξει ενεργειακή συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα με τη νέα ηγεσία της Συρίας, όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Τουρκία σκοπεύει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία και να ενισχύσει τις ενεργειακές υποδομές της χώρας. Επίσης, υπάρχει προοπτική συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη Συρία, ειδικά μετά τη στήριξή της στους Σύρους αντάρτες πριν από χρόνια. Εδώ και λίγο καιρό, έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Συρίας και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό. Σημαντικές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και της νέα ηγεσίας της Συρίας.

Σχέδια της Άγκυρας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, μια αντιπροσωπεία, διευθυνόμενη μάλλον από τον ίδιο, προγραμματίζει επίσκεψη στη Συρία το Σάββατο. Ο σκοπός είναι να συζητηθούν θέματα όπως η ηλεκτρική μετάβαση και η αποκατάσταση υποδομών. «Πρέπει να προσφέρουμε άμεσα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές που δεν διαθέτουν, αρχικά με εισαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία σχεδιάζει να επενδύσει στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας στη Συρία.

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία εξετάζει τη δυνατότητα συνεργασίας για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών και φυσικών πόρων της Συρίας, καθότι η παραγωγή τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά λόγω του πολέμου. Η ανάπτυξη ενός πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες είναι επίσης στις προτεραιότητές τους, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας.

Επιπλέον, η Τουρκία ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ενεργειακές πρωτοβουλίες και στη Σομαλία, όπου ένα τουρκικό πλοίο εκτελεί πλέον έρευνες υδρογονανθράκων.

Εξελίξεις και προοπτικές

Η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την Τουρκία, όπως αναφέρουν οι πολιτικοί αναλυτές. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος, επιδιώκοντας να καθιερώσει την Τουρκία ως βασικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη.

Η Άγκυρα έχει βιωματική επιθυμία να αναπτύξει διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τη Συρία. Δεδομένου ότι η Τουρκία φιλοξενεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από τη Συρία, οι τουρκικές εταιρείες αναμένεται να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας, το κόστος της οποίας υπολογίζεται γύρω στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, οι εξελίξεις στον τομέα της οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με μια νέα συριακή κυβέρνηση θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τουρκικές αξιώσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας στην Τουρκία στρατηγικά πλεονεκτήματα έναντι Ελλάδας και Κύπρου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα