Περίπου επτά στους δέκα γενικούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν την κατάσταση της «κόπωσης ενσυναίσθησης», δηλαδή την εκμηδένιση της ικανότητάς τους να νιώθουν συμπάθεια για τους ασθενείς τους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The Guardian».
Η έρευνα αυτή διεξήχθη από την Ένωση Ιατρικής και Οδοντιατρικής Προστασίας της Σκοτίας (MDDUS), μία οργάνωση που παρέχει υποστήριξη σε επαγγελματίες του τομέα υγείας, και συμπεριλάμβανε 1.855 γιατρούς από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 71% των γενικών γιατρών και το 62% των γιατρών γενικά έχουν βιώσει αυτή την κόπωση, η οποία επηρεάζει δυσμενώς τη σχέση τους με τους ασθενείς.
Ιδιαίτερα επιρρεπείς στην κόπωση ενσυναίσθησης είναι οι νεότεροι γιατροί ηλικίας 25-34 ετών, που φαίνεται ότι πλήττονται πιο πολύ από αυτή τη κατάσταση.
Οι οικογενειακοί γιατροί αναφέρουν ότι νιώθουν εξουθενωμένοι, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, ακούγοντας τις ανησυχίες των ασθενών τους.
«Η κόπωση ενσυναίσθησης αποτελεί ένα ανεπίγνωστο δεύτερο τραύμα, με συμπτώματα που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσήλωση των γιατρών στο έργο τους», δηλώνει ο δρ Τζον Χόλντεν από την MDDUS.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς το 85% των γενικών γιατρών που έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία κατατάσσουν την αιτία αυτή στις εργασιακές συνθήκες τους, υπογραμμίζοντας την υποβάθμιση του εργασιακού τους περιβάλλοντος λόγω των περιορισμένων πόρων.
Επιπλέον, σχεδόν το 44% των ερωτηθέντων ανησυχούν ότι η κόπωση ενσυναίσθησης μπορεί να τους οδηγήσει σε ιατρικά λάθη.
Ο δρ Χόλντεν προειδοποιεί ότι όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Αναγκαία η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας
Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε και ότι: το 21% των συμμετεχόντων σκέφτονται έστω και μία φορά την αυτοκαταστροφή, το 84% έχει υποστεί λεκτική επίθεση, και το 24% σωματική από ασθενείς μέσα στο 2024. Οι κύριοι λόγοι για αυτές τις επιθέσεις σχετίζονται με τις μεγάλες αναμονές για ιατρικές υπηρεσίες (79%) και παράπονα σχετικά με την ποιότητα της φροντίδας (51%).
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών, που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές Ιουλίου, επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας (NHS), το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με μεγάλες λίστες αναμονής και έλλειψη προσωπικού.
Επιπλέον, έχει ανακοινώσει σχέδιο απελευθέρωσης επιπλέον πόρων ύψους 22,6 δισεκατομμυρίων λιρών μέχρι το 2026.