Ένταση στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ λόγω δασμών; Ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τους δασμούς που απειλούνται να επιβληθούν από τις ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Επίσκεψη Σέφτσοβιτς στην Ουάσινγκτον για τον κίνδυνο επιβολής δασμών
Στις 17 Φεβρουαρίου, ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, D.C., για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, με στόχο την αποτροπή της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Η επίσκεψη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.
Η απειλή των δασμών Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις 12 Μαρτίου. Επιπλέον, είχε προειδοποιήσει για πιθανούς “ανταποδοτικούς” δασμούς, που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων. O Τραμπ είχε τονίσει ότι στόχος του ήταν η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου.
Αμερικανική επιχειρηματολογία για την εθνική ασφάλεια
Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι “η εθνική μας ασφάλεια απαιτεί ο χάλυβας και το αλουμίνιο να παράγονται εντός των συνόρων της Αμερικής”. Αυτή η δήλωση υπογράμμιζε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύσει και να αναζωογονήσει την εγχώρια παραγωγή.
Επιπτώσεις των δασμών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
Σύμφωνα με τη Διεθνή Διοίκηση Εμπορίου, οι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν εισαγωγές αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ΗΠΑ εισάγουν σημαντικές ποσότητες χάλυβα από χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Η επιβολή δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακατατάξεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού χάλυβα και αλουμινίου.
Η ευρωπαϊκή απάντηση και η συζήτηση στο American Enterprise Institute
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς αναμένεται να συμμετάσχει σε συζήτηση στο think tank American Enterprise Institute την Τετάρτη, όπου θα αναλύσει τις επιπτώσεις των δασμών και θα προωθήσει τις ευρωπαϊκές θέσεις. Αυτή η συμμετοχή υπογραμμίζει την προσπάθεια της ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να προωθήσει μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ.