Μετά την πολιτική αλλαγή στη Συρία και την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, σημαντικός αριθμός ανθρώπων επιστρέφει στις εστίες του. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επιστρέψει, συμπεριλαμβανομένων περίπου 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένων και 280.000 Σύρων προσφύγων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, τόνισε μέσα από την πλατφόρμα X την θετική αυτή εξέλιξη. «Μετά την πτώση του καθεστώτος στη Συρία, υπολογίζουμε ότι 280.000 Σύροι πρόσφυγες και περισσότεροι από 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους». Η επιστροφή αυτών των ανθρώπων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της κανονικότητας στην πολύπαθη χώρα.

Παρά την αισιόδοξη αυτή εξέλιξη, ο κ. Γκράντι επεσήμανε την ανάγκη για πιο δυναμικές και άμεσες προσπάθειες στήριξης της Συρίας. «Οι πρώτες προσπάθειες για να βοηθηθεί η Συρία να ορθοποδήσει «πρέπει να είναι πιο τολμηρές και ταχύτερες, αλλιώς οι άνθρωποι θα φύγουν ξανά: είναι πλέον επείγον!», υπογράμμισε, δείχνοντας τον κίνδυνο νέου κύματος εκτοπισμού εάν δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, ο Ύπατος Αρμοστής είχε απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στη Συρία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων. Η δημιουργία σταθερών και βιώσιμων κοινοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της επανάληψης του φαινομένου του εκτοπισμού.

«Άρετε τις κυρώσεις, ενθαρρύνετε την ανοικοδόμηση. Πρέπει να το πράξουμε τώρα, στην αρχή της μετάβασης, χάνουμε χρόνο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της χρονικής στιγμής για την λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου έγινε από έναν συνασπισμό ανταρτών, με επικεφαλής την οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία κατέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για μια νέα εποχή στη Συρία, γεμάτη προκλήσεις αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Στις 13 Φεβρουαρίου, μια σημαντική συνάντηση στο Παρίσι κατέδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την ειρηνική μετάβαση στη Συρία. Περίπου 20 αραβικές και δυτικές χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της Συρίας, την προστασία της εύθραυστης πολιτικής μετάβασης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν ζητήματα ασφάλειας και ξένες παρεμβάσεις. Η διεθνής στήριξη θεωρείται απαραίτητη για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η Συρία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές έπειτα από 14 χρόνια εμφύλιου πολέμου. Ο πόλεμος άφησε πίσω του περισσότερους από 500.000 νεκρούς και πάνω από 10 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί είναι τεράστια, και η ανοικοδόμηση της χώρας απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και γενναία οικονομική στήριξη.