Επίσκεψη του ακροδεξιού πολιτικού Μπεν Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών προκαλεί αντιδράσεις

Μια έντονη πολιτική στιγμή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σημάδεψε η πρόσφατη επίσκεψη του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ακροδεξιού υπουργού της ισραηλινής κυβέρνησης, στην Πλατεία των Τεμενών κατά την Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Η πολιτική σημασία της επίσκεψης στην Πλατεία των Τεμενών

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, στενός συνεργάτης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης, ανέβηκε σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Τεμενών, έναν χώρο με βαθιά ιστορική και θρησκευτική σημασία, που καταλήφθηκε το 1967 στον Πόλεμο των Εξι Ημερών και έκτοτε αποτελεί σημείο έντονης διεκδίκησης και αντιπαραθέσεων.

Οι δηλώσεις και οι ευχές του Μπεν Γκβιρ

Στην ανάρτησή του στο Telegram, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε:

  • «Ανέβηκα στο Όρος του Ναού για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ»
  • Ευχήθηκε «για τη νίκη στον πόλεμο» και για «την επιστροφή των ομήρων μας»
  • Εξέφρασε στήριξη στον «νέο αρχηγό του Σιν Μπετ, στρατηγό Νταβίντ Ζίνι»
  • Η συνοδεία του περιλάμβανε κυβερνητικά στελέχη, μέλη της Κνεσέτ και δεκάδες εβραίους εποίκους, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους φωτογραφήθηκαν στον περίβολο του τεμένους Αλ-Ακσα, του τρίτου ιερού τόπου στον ισλαμικό κόσμο.

    Η αντίδραση της Ιορδανίας και το διεθνές πλαίσιο

    Η Ιορδανία, που έχει τον ρόλο του τοποτηρητή των ιερών ισλαμικών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε με σφοδρότητα την ενέργεια αυτή, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ ως:

  • «Κατάφωρη παραβίαση του ιστορικού και νομικού στάτους κβο του τεμένους Αλ-Ακσα»
  • «Παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ ως δύναμης κατοχής»
  • Το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει κατεχόμενο έδαφος, χωρίς να αναγνωρίζεται η ισραηλινή κυριαρχία επ’ αυτής, εντείνοντας έτσι την πολιτική ένταση στην περιοχή.

    δειτε ακομα

    δειτε ακομα