Επικίνδυνη επιστροφή ιλαράς προκαλεί παγκόσμια ανησυχία: Συναγερμός ΟΗΕ για έξαρση ασθενειών


Επικίνδυνη Επιστροφή Ασθενειών: Έκκληση για Εμβολιασμό και Διεθνή Συνεργασία

Η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα και ο κίτρινος πυρετός, ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση. Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης και των περικοπών στη διεθνή βοήθεια, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, τα εμβόλια έχουν σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ωστόσο, οι περικοπές στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις σημαντικές προόδους. Η αύξηση των κρουσμάτων μεταδοτικών ασθενειών αυξάνει την ανάγκη για προληπτική δράση.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, της UNICEF και της GAVI, η ιλαρά κάνει μια «ιδιαίτερα επικίνδυνη επιστροφή». Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς από το 2021, φθάνοντας τα 10,3 εκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2022.

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια κρίση χρηματοδότησης περιορίζει σοβαρά την ικανότητα εμβολιασμού κατά της ιλαράς σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά, ιδιαίτερα σε χώρες που μαστίζονται από συγκρούσεις.

Οι εμβολιαστικές υπηρεσίες, η επιδημιολογική επιτήρηση και η αντίδραση αντιμετωπίζουν προβλήματα σε περίπου 50 χώρες, με παρόμοιες δυσκολίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Αν και οι χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξακολουθεί να αυξάνεται. Το 2023, περίπου 14,5 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν τις απαραίτητες δόσεις, σε σύγκριση με 13,9 εκατομμύρια το 2022 και 12,9 εκατομμύρια το 2019. Αυτή η ανησυχητική τάση υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ενόψει της διεθνούς συνόδου δωρητών στις 25 Ιουνίου, η GAVI απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το ποσό θα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία 500 εκατομμυρίων παιδιών και τη διάσωση τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων ζωών μεταξύ 2026 και 2030, υπογραμμίζοντας τη μακροπρόθεσμη σημασία της παγκόσμιας δέσμευσης για την υγεία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα