Μια έντονη ημέρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σημαδεύτηκε από μεγάλες συγκρούσεις και πολιτικές εντάσεις κατά τη διάρκεια των ετήσιων εορτασμών.
Πορεία Ισραηλινών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι εντάσεις
Εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην καρδιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αφορμή την εορτή του Yom Yerushalaïm, που τιμά την κατάκτηση της ανατολικής πλευράς της πόλης το 1967. Ωστόσο, αυτή η εκδήλωση συνοδεύτηκε από σοβαρές συγκρούσεις με Παλαιστινίους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν την πορεία ως προκλητική ενέργεια.
Οι επισκέψεις και δηλώσεις που εντείνουν την αναταραχή
Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προκάλεσε έντονη αντίδραση με τη νευραλγική επίσκεψή του στην Πλατεία των Τεμενών, έναν ιερό χώρο για Μουσουλμάνους και Εβραίους. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε προκλητική από τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες, καθώς εντείνεται η ένταση στην περιοχή.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε δημοσίως να κρατήσει την Ιερουσαλήμ ενωμένη και αδιαίρετη υπό την πλήρη κυριαρχία του Ισραήλ.
Ιστορικό πλαίσιο και διεθνείς αντιδράσεις
Το Ισραήλ κατέλαβε και ακολούθως προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο του 1967, ωστόσο η εν λόγω προσάρτηση δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Ο εορτασμός του «Yom Yerushalaïm» αποτελεί για το Ισραήλ το σύμβολο της «επανένωσης» της πόλης, όμως για τους Παλαιστινίους σχετίζεται με την απώλεια εδάφους και τα δικαιώματα τους.
Η Γαλλία καταδίκασε τη σημερινή πορεία χαρακτηρίζοντάς την ως «νέα απαράδεκτη πρόκληση», υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας.
Έκρυθμη κατάσταση και επιθετικές ενέργειες
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, νεαροί Ισραηλινοί αναφέρθηκε ότι επιτέθηκαν κατά Παλαιστινίων εμπόρων, περαστικών, μαθητών, αλλά και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, ζημιές σε σπίτια και προσβολές όπως φτύσιμο και χειροδικίες προκάλεσαν ένταση και φόβο στην τοπική κοινότητα.
Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε μέσω του Telegram ότι ανέβηκε στο Όρος του Ναού για να προσευχηθεί υπέρ της νίκης στον πόλεμο στη Γάζα και για την επιστροφή ομήρων, στέλνοντας μήνυμα εθνικής αισιοδοξίας εν μέσω συγκρούσεων.
Οι εορτασμοί σε περίοδο πολέμου
Οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται σε μια εξαιρετικά τεταμένη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει από το ξέσπασμα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αυτή η κατάσταση αυξάνει την πολιτική και κοινωνική ένταση στην Ιερουσαλήμ και την ευρύτερη περιοχή.