Ένταση στην Ιερουσαλήμ: Επίσκεψη Μπεν-Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών προκαλεί αντιδράσεις.
Επίσκεψη Μπεν-Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών
Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην ιερή για τους μουσουλμάνους Πλατεία των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επιστροφή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Προκλητικό Ιστορικό Επισκέψεων
Από την έναρξη της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Μπεν-Γκβιρ έχει επισκεφθεί το συγκρότημα του Τεμένους Αλ Άκσα τουλάχιστον οκτώ φορές, έναν από τους πιο ευαίσθητους χώρους στη Μέση Ανατολή. Οι επισκέψεις αυτές έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, λόγω της σημασίας του χώρου για το Ισλάμ και των ισραηλινο-παλαιστινιακών εντάσεων.
Το “Στάτους Κβο” και η Διαχείριση του Χώρου
Η επίσημη θέση του Ισραήλ είναι η αποδοχή των κανόνων που απαγορεύουν σε μη μουσουλμάνους να προσεύχονται στον χώρο, ο οποίος αποτελεί την τρίτη ιερότερη τοποθεσία για το Ισλάμ και είναι γνωστός ως Όρος του Ναού στους Εβραίους. Σύμφωνα με το συμφωνημένο «στάτους κβο», τη διαχείριση του χώρου έχει η Ιορδανία, ενώ στους Εβραίους επιτρέπεται να τον επισκέπτονται, αλλά όχι να προσεύχονται.
Πρόκληση για την Κυριαρχία
Παρά τη θέση του ως υπουργού Ασφάλειας, αρμόδιου για την εφαρμογή του “στάτους κβο”, ο Μπεν-Γκβιρ χρησιμοποιεί τις επισκέψεις του για να προβάλει την ισραηλινή κυριαρχία στον χώρο, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Η πρόσφατη επίσκεψη έλαβε χώρα μετά από 13 ημέρες όπου η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο σε μουσουλμάνους λόγω του τέλους του Ραμαζανιού και της γιορτής Ιντ αλ-φιτρ.
Αντιδράσεις και Καταδίκες
Η Χαμάς καταδίκασε την επίσκεψη, χαρακτηρίζοντάς την ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» και «πρόκληση». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέφρασε επίσης την καταδίκη του για την «εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα», καταγγέλλοντας μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» και «παραβίαση της ιερότητας του ιστορικού τεμένους». Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, καταδικάζει συστηματικά κάθε προσπάθεια αλλαγής του “στάτους κβο” και επιβολής μονομερών αλλαγών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.