Ενώ η Γαλλία ανακατεύεται, ο Μπαρντελά γιορτάζει το πρώτο του βιβλίο

Καθώς οι Γάλλοι βουλευτές ψήφιζαν χθες για την ανατροπή της κυβέρνησης, αρκετές χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από ένα καφέ στο βόρειο Παρίσι, προσπαθώντας να κάνουν μια σύντομη συνομιλία ή να βγάλουν μια σέλφι με το ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής ακροδεξιάς.

Ο 29χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, στενός συνεργάτης της Μαρίν Λεπέν, είναι ευρωβουλευτής και γι’ αυτό δεν παρευρέθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για την κρίσιμη ψηφοφορία κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Αντ’ αυτού, βρισκόταν περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά, περικυκλωμένος από υποστηρικτές του, υπογράφοντας αντίτυπα του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Αυτό που Αναζητώ».

“Είναι το βιβλίο που δεν θέλουν να διαβάσεις,” δήλωσε ο Μπαρντελά, κατά την διάρκεια της προώθησης του βιβλίου του, την στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε δεύτερη πολιτική κρίση μέσα σε έξι μήνες.

Η Λεπέν ήταν ο κινητήριος μοχλός πίσω από την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ, επικρίνοντας τον προϋπολογισμό του 2025 που θεωρήθηκε εξαιρετικά σφοδρός για την εργατική τάξη.

Κακές κρίσεις

Οι κριτικές προς το βιβλίο του ήταν σφοδρές. «Ένα προϊόν marketing χωρίς καμία αυτοκριτική ή αποκαλύψεις», ανέφερε η Le Monde. Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις του ήταν καλές, με σχεδόν 60.000 αντίτυπα να έχουν πωληθεί από την ημέρα κυκλοφορίας του στις 9 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε το Europe 1.

Ωστόσο, κανένας από τους νεαρούς που περίμεναν στην ουρά για μια υπογραφή δεν φαίνεται να ανησυχούσε για τις σφοδρές κριτικές του τύπου του Παρισιού.

Αυτό που πραγματικά απασχολούσε τους θαυμαστές ήταν η άνοδος της εγκληματικότητας και το θέμα της μετανάστευσης, ζητήματα που ο Μπαρντελά έχει αναδείξει στην πολιτική του ατζέντα.

“Θέλουμε να δούμε αλλαγές και πιστεύω ότι ο Μπαρντελά είναι αυτός που μπορεί να το καταφέρει,” αναφέρει ο 18χρονος Ερίκ Μπερτελό, ο οποίος ανήκει σε μια υποβαθμισμένη περιοχή έξω από το Παρίσι.

Όπως αφηγείται, έχει μεγαλώσει δέσμιος ναρκωτικών, όπλων και κλεμμένων αυτοκινήτων σε συνοικία με μεγάλο ποσοστό αφρικανών μεταναστών.

Η αστυνόμευση, όπως λέει, ήταν σπάνια, και οι κάμερες ασφαλείας συχνά γίνονταν στόχος εμπρηστών.

Πριν από μερικά χρόνια, ένας φίλος του σκοτώθηκε τυχαία σε μια διαμάχη συμμοριών.

Η Γαλλία δέχεται όλη την κακία του κόσμου. Αυτοί που φτάνουν εδώ δεν σέβονται την κουλτούρα μας και θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και πρέπει να τιμωρείται,” δηλώνει.

“Γνωρίζω την πραγματικότητα του γκέτο,” προσθέτει ο 19χρονος φοιτητής Λουί Λασάνζ, από μια εύπορη περιοχή κοντά στο Παρίσι, που επίσης ανησυχεί για την επιδείνωση της εγκληματικότητας.

Προβάλει το παράδειγμα της 19χρονης Φιλιππινέζας που φέρεται να δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο από έναν Μαροκινό εν μέσω εκδίωξής του.

Ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει το γεγονός υποστηρίζοντας ότι αυτή η εγκληματική πράξη είναι συνέπεια της απουσίας αυστηρότερων μέτρων μεταναστευτικής πολιτικής και αλλαγών στη νομοθεσία περί εγκλήματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα