Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε την ενίσχυση των περιπολιών στην Βαλτική Θάλασσα, εν μέσω ερευνών των φινλανδικών αρχών σχετικά με έναν ύποπτο πλοίο που φέρει πιθανές ευθύνες για ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια στην περιοχή, σημειώθηκαν νωρίτερα την εβδομάδα.
Οι φινλανδικές αρχές προχώρησαν την Πέμπτη σε κατάσχεση του πλοίου «Eagle S», το οποίο υποπτεύονται ότι προκάλεσε βλάβη σε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία. Η ζημιά φέρεται να προήλθε από την άγκυρα του πλοίου, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yle.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσχεση, καθώς το πλοίο μεταφέρθηκε στα φινλανδικά ύδατα την Παρασκευή.
Το «Eagle S» είναι παν flag Νησιών Κουκ, αλλά έχει χαρακτηριστεί από φινλανδούς τελωνειακούς και αξιωματούχους της ΕΕ ως μέρος της σκιώδους ναυτιλίας της Ρωσίας, που παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πλοία δυσμενούς ηλικίας, πολλές φορές με αβέβαιη ιδιοκτησία, συνήθως λειτουργούν χωρίς επαρκή ασφαλιστική κάλυψη, γεγονός που εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με πιθανά ατυχήματα. Η χρήση αυτών των πλοίων από τη Ρωσία έχει θορυβήσει τις αρχές γύρω από τις υποδομές της περιοχής.
Αυτή η περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά περιστατικών που έχουν οδηγήσει σε διακοπή κρίσιμων υποδομών στην περιοχή.
Ο Ρούτε γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο X ότι μίλησε με τον φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ, σχετικά με την έρευνα για την πιθανή δολιοφθορά σε υποθαλάσσια καλώδια. Ο Ρούτε δήλωσε ότι “το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις λεπτομέρειες αυτής της στρατηγικής, το ΝΑΤΟ πιστοποίησε ότι «η συμμαχία των 32 χωρών παραμένει σε εγρήγορση και εργάζεται για να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της στρατιωτικής μας παρουσίας» στην περιοχή.
Η Φινλανδία, που έχουν κοινό σύνορο μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εγκατέλειψε την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας και πρόσφατα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023, ως παρακολούθηση της εισβολής στην Ουκρανία.
Τον Οκτώβριο του 2023, ανταγωνιζόμενοι παρόμοια περιστατικά, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του ενίσχυσαν την παρουσία τους με αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και drones, που πραγματοποιούν πτήσεις επιτήρησης στην περιοχή.
Μετά από συναντήσεις για το περιστατικό, ο Στουμπ δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», σημειώνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Παράλληλα, ανέφεραν πως «η Φινλανδία και η Εσθονία ζήτησαν επιπλέον βοήθεια από το ΝΑΤΟ», και ότι τα νέα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν “επιθεωρήσεις των πιστοποιητικών ασφάλισης των πλοίων” στην περιοχή.
Ο Στουμπ επέκτεινε ότι «εξετάζουμε επίσης τρόπους για να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά σε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο».
Το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Estlink-2, που μεταφέρει ρεύμα από τη Φινλανδία προς την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, υπέστη βλάβη την Τετάρτη, ωστόσο οι επιπτώσεις στις υπηρεσίες παραμένουν περιορισμένες.