Η κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ την περασμένη Τετάρτη (4 Δεκεμβρίου) έχει εντείνει την πολιτική και οικονομική αστάθεια σε ολόκληρη τη Γαλλία, επηρεάζοντας αρνητικά τη θέση του Παρισιού εντός της ΕΕ.
Όπως είχε προβλεφθεί, η γαλλική κυβέρνηση ανατράπηκε μετά την ψήφο δυσπιστίας που συγκέντρωσε 331 ψήφους, ξεπερνώντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των 288 εδρών. Η πτώση αυτή υποδηλώνει μια σοβαρή πολιτική κρίση με επιπτώσεις που εκτείνονται και πέρα από τα γαλλικά σύνορα, πλήττοντας την αξιοπιστία και επιρροή του προεδρίου του Εμανουέλ Μακρόν στην Ευρώπη.
«Αυτή η πολιτική εξέλιξη μετά τις ευρωεκλογές δείχνει μια σταδιακή απώλεια της γαλλικής επιρροής στις ευρωπαϊκές θεσμικές διαδικασίες», δήλωσε ο Τιερί Σοπέν, καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.
Στις ευρωεκλογές, το ακροδεξιό κόμμα RN (PfE) κέρδισε την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα του Μακρόν, Renew Europe, υπήρξε σχεδόν αποδεκατισμένο. Αυτή η εξέλιξη επιταχύνει μια διαδικασία απώλειας επιρροής που επισημαίνεται ήδη από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως σχολίασε ο Σοπέν.
«Η κατάσταση αυτή έχει αναδείξει το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν μπορέσει να προβούν σε μια ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ρωσία αποτελεί κοινή απειλή, σε αντίθεση με τις χώρες της Βαλτικής και τις βόρειες χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε.
Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Τιερί Μπρετόν οριζόντια ενισχύει αυτή την εικόνα: η γαλλική κυβέρνηση χάνει περαιτέρω το κύρος της στην ΕΕ, καθώς ο Μπρετόν αντικαταστάθηκε από τον Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος έχει λιγότερες εντολές και προνόμια από τον προκάτοχό του. Η πρόσφατη ψήφος δυσπιστίας ήταν απλά η επιβεβαίωση αυτής της πτώσης.
«Αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο»
Οι σύμμαχοι της Γαλλίας στην ΕΕ είναι πολύ ενήμεροι για την εσωτερική κρίση που περνά η χώρα, η οποία επιδεινώθηκε από την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Με την πολιτική απρόβλεπτη στάση της, η Γαλλία δύσκολα μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα της Ευρώπης, όπως η μόνιμη υποστήριξη της Ουκρανίας ή η επίτευξη ομοψυχίας απέναντι στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.
Επιπλέον, οι εντυπωσιακές δαπάνες και τα επίπεδα χρέους επηρεάζουν τη δυνατότητα διαχείρισης του προϋπολογισμού, ο οποίος βρίσκεται σε ρευστότητα μετά την αποχώρηση του Μπαρνιέ.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι παρά την αποφυγή ενός κρίσιμου οικονομικού προβλήματος τύπου Ελλάδας, παραμένουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα να μην γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του Παρισιού για νέο γύρο κοινού χρέους ή για περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας, που αποτελούν κύρια προτεραιότητα του Μακρόν.
«Η αξιοπιστία μας στις Βρυξέλλες τίθεται σε αμφιβολία όταν δεν καταφέρνουμε να διαχειριστούμε σωστά τα οικονομικά μας», δήλωσε ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης, μιλώντας ανώνυμα.
Περισσότεροι από έναν σύμμαχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι οι στενές επαφές του Μακρόν με την ακροδεξιά, όπως η Μαρίν Λεπέν, δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Φαίνεται πως η συνεργασία με την ακροδεξιά δεν περιέχει προοπτικές», δήλωσε ο Κρίστιαν Πέτρι, επικεφαλής βουλευτής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD (S&D).
«Η πραγματική απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Γαλλίας και της Ευρώπης προέρχεται από αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.