ΕΛΚ: Μέτσ και Τραμπ με Επισημάνσεις για την Κύπρο

Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας, η οποία φαίνεται να είναι έτοιμη να ανακτήσει τονρόλο της στην πολιτική σκηνή της χώρας, βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Αν και απέχουμε μόλις ένα μήνα από αυτές, προτίμησε να εστιάσει στη Δευτέρα και την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Η επόμενη ημέρα έχει προκαλέσει ανησυχίες στους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η κατεύθυνση των πραγμάτων. «Θα δείξει», ήταν η πεποίθηση που κυριαρχούσε στις συζητήσεις της συνόδου.

«Η Δευτέρα πρέπει να είναι μια εκκίνηση για ευρωπαϊκή ενότητα», δήλωσε ο Μερτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, βάζοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για αλληλεγγύη και συντονισμό απέναντι στις προκλήσεις που φέρνει η νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως Ευρώπη», τόνισε, αναφερόμενος τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική και αμυντική πολιτική. Για τον ίδιο, ο Τραμπ είναι «προβλέψιμος» και ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Ο Μερτς αναγνωρίζει ότι οι νέες συνθήκες στον Λευκό Οίκο μπορεί να προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν έχει λόγο να αισθάνεται κατώτερη ή απειλούμενη από τις ΗΠΑ, παραθέτοντας ότι «έχουμε 450 εκατομμύρια κατοίκους, περισσότερους από τον πληθυσμό των ΗΠΑ και του Καναδά μαζί». Για εκείνον, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η διάσπαση και η έλλειψη ενότητας.

Παράτυπη Μετανάστευση και Επιστροφές

Η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης αποτέλεσε βασικό θέμα της ατζέντας, με αναζητήσεις λύσεων σε συνεργασία με τρίτες χώρες όπως η Λιβύη και η Ελλάδα, όσον αφορά την επιστροφή των αιτούντων άσυλο. Ορισμένες φωνές ανέφεραν την Ιταλία και τη Σουηδία ως παραδείγματα επιτυχίας, ενώ η Ελλάδα δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα.

Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση και οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται να αναζητούν ένα μοντέλο συνεργασίας που να περιλαμβάνει την Ελλάδα στις διαδικασίες επιστροφών των προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής, με τους τελευταίους να απαιτούν πιο αυστηρή πολιτική.

Γερμανική Οικονομία και Ανάπτυξη της AfD

Στη διμερή συνάντηση Μερτς – Μητσοτάκη, τα θέματα αφορούσαν την επόμενη μέρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, την ενέργεια και τη συνεργασία σε αμυντικά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε τη στήριξή του στον Μερτς και ευχήθηκε να επανέλθει η Γερμανία σε μια κεντρική θέση εντός του ΕΛΚ. Ωστόσο, οι συνομιλίες περιλάμβαναν ανησυχίες γύρω από την οικονομική ύφεση στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει και τον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, καθώς και την ανόδο της ακροδεξιάς AfD, που ανησυχεί τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η Κύπρος Αυξάνει τη Στρατηγική της

Η Κύπρος μπορεί να φεύγει από το Βερολίνο με πιο χειροπιαστά αποτελέσματα, αφού το ΕΛΚ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μια «επανενωμένη Κύπρο», κατόπιν 51 χρόνων κατοχής από την Τουρκία. Η αναφορά στο κύριο κείμενο υπογραμμίζει την επίτευξη μιας λύσης με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας τη θέση της Άγκυρας για την ύπαρξη δύο κρατών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα