Οι ηγέτες της Σερβίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας επανέλαβαν την δέσμευσή τους να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος άμυνας. Για αυτό, ζητούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων μέσω των Δυτικών Βαλκανίων μειώθηκε κατά 79% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας σε λιγότερους από 17.000 τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης στο Κόμαρνο της Σλοβακίας, κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας, οι ηγέτες αναγνώρισαν τις συλλογικές τους προσπάθειες να περιορίσουν τον αριθμό των μεταναστών, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της λεγόμενης «βαλκανικής οδού».
Οι μετανάστες συνήθως κινούνται προς πιο ευημερούσες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία.
Η παράνομη μετανάστευση κοντεύει να γίνει βασικό πολιτικό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την κρίση του 2015, όταν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην ΕΕ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι αφίξεις πέρυσι ανήλθαν περίπου στις 300.000.
Το θέμα αυτό έχει ενισχύσει την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να εστιάσουν σε πιο αυστηρές πολιτικές. Οι ηγέτες της ΕΕ, στη διάρκεια πρόσφατης συνόδου, συμφώνησαν να θεσπίσουν αυστηρότερες διαδικασίες για την επιτάχυνση των επιστροφών των παράνομων μεταναστών.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος ομόλογός του Ρόμπερτ Φίτσο είναι από τους πιο έντονους επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, απορρίπτοντας προτάσεις όπως οι ποσοστώσεις για την ανακατανομή των μεταναστών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία έχει δει πτώση 80% στον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα φέτος.
Μετά το 2015, η Ουγγαρία εγκατέστησε έναν αυστηρά ελεγχόμενο φράχτη στα νότια σύνορά της και ο Όρμπαν έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις μεταναστευτικές πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται πριν οι άνθρωποι εισέλθουν στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι το μοντέλο αυτό, το οποίο χρησιμοποιείται στην Ουγγαρία, είναι το μόνο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Αναφέροντας τις λύσεις, ο Βούτσιτς είπε ότι η δημιουργία hotspots στις τελευταίες ασφαλείς χώρες για τους μετανάστες, όπως στην Αφρική, θα μπορούσε να είναι μια συνολική λύση.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Σερβίας διευκρίνισε ότι η χώρα του, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα συμφωνήσει ποτέ στη δημιουργία hotspot για παράνομες μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της.