Έκκληση Νετανιάχου στην Ελλάδα για βοήθεια λόγω πυρκαγιών στην Ιερουσαλήμ

Έκκληση για βοήθεια από την Ελλάδα εξετάζει ο Νετανιάχου, εν μέσω ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στην περιοχή της Ιερουσαλήμ.

Πυρκαγιές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ: Ενδεχόμενη ενεργοποίηση μηχανισμού βοήθειας από Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την πρόθεσή του να απευθυνθεί στην Ελλάδα και σε άλλες φιλικές χώρες για την παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή της Ιερουσαλήμ. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του ξηρού αέρα.

Οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε δασικές εκτάσεις νωρίς το πρωί και, λόγω των ισχυρών ανέμων και των θερμών συνθηκών, επεκτάθηκαν γρήγορα. Η κατάσταση ανάγκασε τις αρχές να προβούν σε εκκενώσεις οικισμών που βρίσκονται περίπου 20 χλμ δυτικά της Ιερουσαλήμ. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να ελέγξουν τη φωτιά και να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Ο Νετανιάχου, μιλώντας από το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, έδωσε σαφείς οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί επιπλέον υποστήριξη στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε την εξέλιξη της πυρκαγιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από την περιοχή, πολλά εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχουν ήδη τεθεί σε δράση. «Η αστυνομία του Ισραήλ, η συνοριακή αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία, οι διασώστες, η Αρχή Προστασίας της Φύσης και των Πάρκων, οι τοπικές ομάδες ασφαλείας, μαζί με άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της η αστυνομία, αναδεικνύοντας τον συντονισμένο χαρακτήρα της επιχείρησης.

Διαχείριση κρίσεων και διεθνής συνεργασία

Η πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού διεθνούς βοήθειας υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την εκτίμηση ότι η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί. Η συνεργασία με την Ελλάδα, λόγω της εγγύτητας και της εμπειρίας της στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, θεωρείται κρίσιμη. Η ετοιμότητα και η ταχεία ανταπόκριση της Ελλάδας σε τέτοιου είδους αιτήματα μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης και την προστασία των πληγέντων περιοχών. Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα