Εκεχειρία ή Περισσότερες Κυρώσεις ζητούν η Μακρόν και ο Σολτς από τη Μόσχα – «Γιατί να ευνοήσουμε την Ουκρανία;», απαντούν οι Ρώσοι

Τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκαν στο Κίεβο, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και ζητώντας άμεση εκεχειρία από τη Ρωσία.

Συντονισμένη ευρωπαϊκή κίνηση στο Κίεβο

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έφτασαν στο Κίεβο. Μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, στόχος της επίσκεψής τους είναι να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους προς την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή. Παράλληλα, το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι σαφές: ζητούν «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών.

Οι τρεις ηγέτες ταξίδεψαν σιδηροδρομικώς από την Πολωνία προς το Κίεβο. Αναμένεται να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Αυτή η κοινή επίσκεψη Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Πολωνίας στοχεύει να αντισταθμίσει συμβολικά τους πρόσφατους εορτασμούς στη Μόσχα για την 80ή επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν φιλοξένησε περίπου 20 ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, χθες, οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν τη συνεχή ενίσχυση “της υποστήριξής μας στην Ουκρανία” και την εκτόνωση “της πίεσής μας στη ρωσική πολεμική μηχανή μέχρις ότου η Ρωσία δεχθεί μια εκεχειρία που θα διαρκέσει».

Οι Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ, Φρίντριχ Μερτς και Ντόναλντ Τουσκ θα συμμετάσχουν, μαζί με τον Ζελένσκι, σε διαδικτυακή διάσκεψη. Σε αυτή τη διάσκεψη θα λάβουν μέρος και άλλοι ηγέτες από τη «συμμαχία των προθύμων», τις δυτικές χώρες που δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ενισχύεται από τη δημόσια έκκληση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ πίεσε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε «άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών», απειλώντας τη Μόσχα με νέες κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης.

Ο Μακρόν, λίγο πριν φτάσει στο Κίεβο, κατήγγειλε μέσω ανάρτησης στο Χ ότι η Ρωσία, ελέγχοντας το 20% του ουκρανικού εδάφους, «υπεκφεύγει, θέτει όρους, κερδίζει χρόνο και συνεχίζει τον πόλεμο εισβολής της».

Η απάντηση της Ρωσίας στην πρόταση εκεχειρίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, παρουσίασε τη ρωσική θέση. Εκτίμησε ότι μια εκεχειρία μπορεί να κηρυχθεί μόνο εάν σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο. Διαφορετικά, όπως είπε, «η Ουκρανία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση».

Ο Πεσκόφ εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας, «η Ουκρανία θα συνεχίσει την πλήρη επιστράτευση, φέρνοντας νέα στρατεύματα στο μέτωπο». Πρόσθεσε πως «η Ουκρανία θα εκμεταλλευθεί αυτή την περίοδο για να εκπαιδεύσει νέο στρατιωτικό προσωπικό και για να προσφέρει μια ανάπαυλα στο ήδη υπάρχον». Κατέληξε ρητορικά: «Οπότε για ποιο λόγο να δώσουμε αυτό το πλεονέκτημα στην Ουκρανία;».

Επιπλέον, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις.

Υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν κάνει ό,τι είναι δυνατό για να λύσει το πρόβλημα, να πετύχει μια διευθέτηση μέσω ειρηνικών και διπλωματικών μέσων». Ωστόσο, καθώς «δεν υπάρχουν διαθέσιμα ειρηνικά και διπλωματικά μέσα, πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατιωτική επιχείρηση», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία ήλπιζε πως η μεσολάβηση του Τραμπ θα οδηγούσε σε «λίγη περισσότερη ευελιξία, λίγη περισσότερη πολιτική βούληση και σοφία από το καθεστώς του Κιέβου».

Παράλληλα με τις διπλωματικές εξελίξεις, η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία εξέδωσε προειδοποίηση χθες για τον κίνδυνο μεγάλης «αεροπορικής επίθεσης» από τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι η Ρωσία ενημέρωσε για το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την εκτόξευση του πυραύλου Orechnik, κάτι που ερμηνεύεται ως πιθανή προετοιμασία της Μόσχας για ένα νέο βαλλιστικό πλήγμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα