Ειρήνη Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Ιστορική Συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αναζωπύρωση ελπίδων για ειρήνη έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμα εμπόδια.

Ειρηνευτική Συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν: Έτοιμη προς Υπογραφή;

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε ότι το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για υπογραφή. “Η Δημοκρατία της Αρμενίας είναι έτοιμη να αρχίσει διαβουλεύσεις με τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την ημερομηνία και τον τόπο υπογραφής”. Ανάλογη δήλωση έγινε και από το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, υποδεικνύοντας σημαντική πρόοδο στις Διαπραγματεύσεις Ειρήνης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, η υπόθεση της “Ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ” δεν είναι τόσο απλή. Το Αζερμπαϊτζάν θέτει ως προϋπόθεση την αλλαγή του συντάγματος της Αρμενίας, θεωρώντας ότι εγείρει εδαφικές αξιώσεις. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα γύρω από το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της συμφωνίας και δοκιμάζει τις Διμερείς Σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Ιστορικό και Προκλήσεις για την Ειρήνη

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν βαθιές ρίζες, με μαζικές απελάσεις πληθυσμών εκατέρωθεν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι δεν θα αναπτυχθούν δυνάμεις από τρίτες χώρες κατά μήκος των συνόρων, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η αποχώρηση της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης από το Καραμπάχ τον περασμένο Μάιο, και η ανακατάληψη της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2023, άλλαξαν τα δεδομένα. Ωστόσο, η Ρωσία διατηρεί προσωπικό στην Αρμενία, κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποστολή παρατηρητών στην Αρμενία με εντολή έως το 2027.

Εμπλοκή Διεθνών Παραγόντων

  • Ρωσική Επιρροή στην Αρμενία: Παραμένει σημαντική, παρά την αποχώρηση από το Καραμπάχ.
  • Ευρωπαϊκή Ένωση και Παρακολούθηση: Ενεργός ρόλος με την αποστολή παρατηρητών.

Η επίτευξη μόνιμης ειρήνης απαιτεί την υπέρβαση των εσωτερικών προκλήσεων και τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου στις εύθραυστες “Γεωπολιτικές Σχέσεις στην Νότια Ευρασία”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα