Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζει ένα σημαντικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία φέρονται να διεξάγουν συνομιλίες για την εξεύρεση πιθανής λύσης στην ουκρανική κρίση, χωρίς όμως την άμεση συμμετοχή του Κιέβου ή των Ευρωπαίων εταίρων, οι Βρυξέλλες εντείνουν τις προσπάθειες για να προσφέρουν ουσιαστική και συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει διαθέσει η ΕΕ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, σηματοδοτώντας μια ισχυρή δέσμευση προς τη χώρα.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει μια διευρυμένη γκάμα στρατιωτικού εξοπλισμού, από 1,5 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού – κρίσιμης σημασίας για τις αμυντικές επιχειρήσεις – έως προηγμένα συστήματα αεράμυνας, με κύριο στόχο την ουσιαστική ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και την προστασία του εναέριου χώρου της.
Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα και τον κίνδυνο λήψης αποφάσεων που θα μπορούσαν να παρακάμψουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες της ίδιας της Ουκρανίας.
Η σταθερή υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, μέσω αυτού του νέου πακέτου βοήθειας, αποτελεί μια ξεκάθαρη δήλωση της αταλάντευτης δέσμευσής της για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού. Αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Η επίσημη παρουσίαση του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη Ευρωπαίων Επιτρόπων στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία με συμβολική σημασία καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της έναρξης του πολέμου. Αυτό υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα το συνολικό ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ να αυξηθεί ενδεχομένως σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ή και περισσότερο, καθώς κάθε κράτος μέλος της ΕΕ αξιολογεί τα διαθέσιμα αποθέματά του και τις δυνατότητές του για παροχή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να συνεισφέρουν είτε στρατιωτικό εξοπλισμό απευθείας, είτε αντίστοιχα χρηματικά ποσά, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Η οικονομική συμμετοχή κάθε χώρας θα καθοριστεί σύμφωνα με το ακαθάριστο εθνικό της εισόδημα (ΑΕΕ), εξασφαλίζοντας έτσι μια δίκαιη και αναλογική κατανομή της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης.