Το Ισραήλ φαίνεται ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια εκτενή αεροπορική επιχείρηση εναντίον της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν, ενώ μελετά και τη δυνατότητα μιας «συμβολικής επίθεσης» σε στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται από τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος μίλησε στον Guardian.
Ο Μπάρακ τονίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη μετά την πρόσφατη ιρανική επίθεση που περιλάμβανε πάνω από 180 βαλλιστικούς πυραύλους, εκ των οποίων οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν. Ωστόσο, κάποιες από τις επιθέσεις κατέληξαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ.
«Κανένα κυρίαρχο κράτος δεν θα αποφάσιζε να μην απαντήσει σε μια τέτοια πρόκληση», επισημαίνει ο κ. Μπάρακ, προσδιορίζοντας την αντίδραση ως «αναπόφευκτη και δικαιολογημένη».
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Άμυνας, πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει ως οδηγό την πρόσφατη στρατηγική του, με αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και άλλων στόχων που σχετίζονται με τους Χούθι στην Υεμένη, σε απάντηση της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
«Αυτή μπορεί να είναι μια μαζική επίθεση και θα μπορούσε να επαναληφθεί πολλές φορές» σημειώνει, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει προτάσεις για βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αν και επισημαίνει ότι αυτό δεν θα καθυστερούσε σημαντικά την ιρανική πυρηνική ανάπτυξη.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι στην Ουάσιγκτον συζητήθηκαν πιθανές ισραηλινές επιθέσεις στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να διευκρινίσει την αμερικανική στάση απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις.
Ο Guardian αναφέρει ότι κατά την περίοδο που ο κ. Μπάρακ υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας από το 2007 έως το 2013, επεδίωκε τον βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, χωρίς όμως να μπορέσει να πείσει τότε τις κυβερνητικές ηγεσίες των ΗΠΑ.
Σήμερα, ο Μπάρακ αναγνωρίζει ότι το Ιράν έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, τονίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο να τους καθυστερήσεις σημαντικά». Πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει πιέσεις για τουλάχιστον μία συμβολική επίθεση κατά του ιρανικού προγράμματος, όσο και αν αυτή μπορεί να φαίνεται μάταιη.
«Μπορείς να προκαλέσεις κάποια ζημιά, και φυσικά αυτό ίσως θεωρείται ότι αξίζει τον κόπο, καθώς η εναλλακτική θα ήταν η πλήρης αδράνεια», καταλήγει, επισημαίνοντας ότι πιθανόν να υπάρξουν προσπάθειες χτυπήματος στρατηγικών στόχων που σχετίζονται με τα πυρηνικά.