Δυνατό μήνυμα Νετανιάχου: Συνεχίζουμε τους πλήγμα στους Χούτι της Υεμένης

Ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση διατύπωσε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του κατά των Χούτι στην Υεμένη. Ακολούθως, κατηγόρησε τους Χούτι ότι απειλούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα και την παγκόσμια σταθερότητα, καλώντας τους Ισραηλινούς να διατηρήσουν την αποφασιστικότητα τους.

«Όπως έχουμε αντιδράσει σθεναρά στους τρομοκρατικούς βραχίονες του ιρανικού άξονα, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τους Χούτι», δήλωσε μέσω βίντεο, μία ημέρα μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη που έπληξε περιοχή κοντά στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας ελαφρές τραυματισμούς.

Υεμένη: Ποιοι είναι οι Χούτι και πώς απειλούν το Ισραήλ

Στη σκιά της κλιμάτωσης της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, αυξάνονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα η διαμάχη να επεκταθεί σε ευρύτερη περιοχή, «τρέφοντας» τις φιλοδοξίες των εχθρών του Ισραήλ και πιθανώς διαμορφώνοντας μια νέα ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν στις 19 Οκτωβρίου, όταν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ένα από τα αντιτορπιλικά τους που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα, αναχαίτισε πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ από τους Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης και τις γύρω περιοχές.

Οι Χούτι είναι μια φυλή από την βόρεια επαρχία Σαάντα της Υεμένης και ανήκουν στην σέκτα των Ζαϊντί, που είναι μια μορφή του σιιτικού Ισλάμ, με εκτίμηση ότι το 25% του πληθυσμού της Υεμένης ανήκει εδώ. Μετά την ενοποίηση των Βόρειας και Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούτι ξεκίνησαν μια σειρά εξεγέρσεων, και το 2014 κατέλαβαν επιτυχώς την Σαναά, θέτοντας την αρχή του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου.

ΧΟΥΘΙ 1

Το 2011, ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα επί τρεις δεκαετίες, παραιτήθηκε λόγω των διαμαρτυριών της Αραβικής Άνοιξης. Ακολούθως, ο Αμπτ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί τον αντικατέστησε, με στόχο την υιοθέτηση μιας μεταβατικής συμφωνίας και την προετοιμασία νέων εκλογών.

Ωστόσο, οι Χούτι απέρριψαν το σχέδιο ομοσπονδίας που προέκυψε. Το 2014, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και την έκπτωση της κυβέρνησης Χαντί, ενώ οι δυνάμεις του συνέχισαν να ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Με την υποστήριξη του σιιτικού Ιράν, οι Χούτι κατόρθωσαν να επεκτείνουν τη δύναμή τους, ενώ η σουνιτική Σαουδική Αραβία στήριξε την κυβέρνηση. Η βία έχει επικρατήσει στην Υεμένη, με τους πολίτες να βιώνουν μια κατάσταση ανέχειας, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές, η οικονομική κατάρρευση και η πείνα έχουν κάνει τη ζωή τους σχεδόν αφόρητη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα