Νέο κύμα απελάσεων Αφγανών από το Πακιστάν προκαλεί ανθρωπιστική κρίση, με πάνω από 100.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών, να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις ζωές τους.
Μαζικές Απελάσεις Αφγανών από το Πακιστάν: Μια Ανθρωπιστική Κρίση
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το Πακιστάν έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία μαζικών απελάσεων που έχει αναγκάσει πάνω από 100.000 Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισθέντες είναι παιδιά. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Πακιστάν, έχοντας χτίσει τις ζωές τους εκεί για δεκαετίες.
Σύμφωνα με το πακιστανικό υπουργείο Εσωτερικών, πάνω από 100.000 Αφγανοί έχουν ήδη αναχωρήσει από τη χώρα από την 1η Απριλίου. Η κυβέρνηση του Πακιστάν δικαιολογεί αυτές τις απελάσεις κατηγορώντας τους περίπου τρία εκατομμύρια Αφγανούς που ζουν στην επικράτειά της για σύνδεση με την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ειδικά στις περιοχές που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.
Αντίποινα και Ανησυχίες για το Μέλλον
Σε αντίποινα, το Πακιστάν ακύρωσε τις 800.000 κάρτες διαμονής που είχαν χορηγηθεί σε Αφγανούς. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά από μια παρόμοια εκστρατεία στα τέλη του 2023, κατά την οποία περίπου 800.000 Αφγανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Η αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα, έχει εκφράσει την ανησυχία και την απογοήτευσή της για αυτές τις απελάσεις, κατηγορώντας το Πακιστάν ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς.
Η Επιστροφή στην Αβεβαιότητα
Καθημερινά, οχηματοπομπές φορτηγών γεμάτες με οικογένειες και τα λιγοστά υπάρχοντά τους διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, όπως ο Αλάχ Ραχμάν, ένας 27χρονος που γεννήθηκε στο Πακιστάν και δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο Αφγανιστάν, αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.
Ενώ ορισμένοι Πακιστανοί υποστηρίζουν ότι οι Αφγανοί “κλέβουν” θέσεις εργασίας, άλλοι ανησυχούν για το ποιος θα καλύψει τις δουλειές που οι Πακιστανοί δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν, όπως η συλλογή σκουπιδιών.
Ο πρωθυπουργός των Ταλιμπάν, Χάσαν Αχούντ, έχει καταγγείλει τα “μονομερή μέτρα” του Πακιστάν και έχει ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, να διευκολύνει μια αξιοπρεπή επιστροφή των αφγανών προσφύγων.
Τα Παιδιά στο Επίκεντρο της Κρίσης
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, το 58% των εκτοπισθέντων είναι παιδιά. Αυτά τα παιδιά επιστρέφουν σε μια χώρα όπου τα κορίτσια δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση μετά την ηλικία των 12 ετών.
Ο Νακιμπουλάχ, ένας 39χρονος που επέστρεψε στο Αφγανιστάν, γνωρίζει ήδη ότι θα πρέπει να πάρει τις κόρες του από το σχολείο. “Στο Πακιστάν, πήγαιναν στο σχολείο και μάθαιναν σε διάφορους τομείς, εδώ δεν θα μπορούν να σπουδάσουν και αυτό είναι πρόβλημα”, τονίζει.
Η κατάσταση των Αφγανών που απελαύνονται από το Πακιστάν είναι επισφαλής, κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών και την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η διεθνής κοινότητα καλείται να προσφέρει στήριξη και βοήθεια.