Ένας ισχυρισμός διάσωσης μετατράπηκε σε φάρσα και ο πρωταγωνιστής βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.
Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη ο Άνδρας που Ισχυρίστηκε Ψευδώς ότι Έσωσε Θύματα στο Σάντο Ντομίνγκο
Ένας άνδρας, ο Ραφαέλ Ροσάριο Μότα, 32 ετών, κατηγορούμενος για τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τη δήθεν ηρωική του δράση στη φονική κατάρρευση του κλαμπ Jet Set στο Σάντο Ντομίνγκο στις 8 Απριλίου, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Την ανακοίνωση έκανε ο δικηγόρος του.
Ο Μότα συνελήφθη στα μέσα της εβδομάδας από τις αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας. Προηγήθηκαν πολλαπλές συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου ισχυριζόταν ψευδώς ότι είχε διασώσει 12 ανθρώπους από τα συντρίμμια του νυχτερινού κέντρου Jet Set.
Η τραγωδία στο κλαμπ, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της οροφής, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 231 ανθρώπων, βυθίζοντας στο πένθος τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Η αστυνομία χαρακτήρισε τον Μότα ως «ψευτοήρωα», αποκαλύπτοντας ότι λάμβανε χρήματα για τις συνεντεύξεις που παραχωρούσε. Ο δικηγόρος του, Γιοχάνι Λινάρες Ροσάριο, δήλωσε ότι ο Μότα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 πέσο (περίπου 3.400 ευρώ) και του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Οι κατηγορίες αφορούν παραπλανητικές δηλώσεις και προσβολή της μνήμης των θυμάτων.
Ένας από τους ψευδείς ισχυρισμούς του Μότα ήταν ότι είχε σώσει την παρουσιάστρια ειδήσεων Ελιάντα Κιντέρο. H υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία, ο Μότα παραδέχτηκε: «Το έκανα επειδή με πλήρωναν. Ζητώ συγγνώμη από τον κόσμο, ζητώ συγγνώμη από τις αρχές». Η δημόσια απολογία του δεν κατεύνασε την οργή. Οι αρχές τονίζουν τη σημασία της τιμωρίας τέτοιων συμπεριφορών, ειδικά σε περιόδους εθνικού πένθους.
Η τραγωδία συνέβη τα ξημερώματα της 8ης Απριλίου, όταν η στέγη του κλαμπ κατέρρευσε κατά τη διάρκεια συναυλίας του διάσημου τραγουδιστή της μερένγκε, Ρούμπι Πέρες, ο οποίος ήταν και αυτός μεταξύ των θυμάτων. Εκτιμάται ότι 500-1.000 άτομα βρίσκονταν στον χώρο.
Η καταστροφή θεωρείται η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα στη Δομινικανή Δημοκρατία, ξεπερνώντας σε αριθμό θυμάτων την πυρκαγιά του 2005 σε φυλακή του Ιγκουέι (Higüey), όπου έχασαν τη ζωή τους 136 κρατούμενοι. Η υπόθεση του Ραφαέλ Ροσάριο Μότα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σχετικά με την εκμετάλλευση της ανθρώπινης τραγωδίας για προσωπικό όφελος και τις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης.