Μια σύντομη ματιά στις ανησυχητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το παγκόσμιο χρέος…
Παγκόσμιο Δημόσιο Χρέος: Προβλέψεις και Προκλήσεις από το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί για αυξανόμενες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως λόγω των νέων δασμών που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Fiscal Monitor, αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να ωθήσουν το παγκόσμιο δημόσιο χρέος σε επίπεδα άνω του 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις θα επιβαρύνουν τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς.
Η έκθεση προβλέπει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 95,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2025. Η ανοδική τάση θα συνεχιστεί, φθάνοντας το 99,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση από το χαμηλότερο σημείο μετά την πανδημία, όπου το χρέος είχε μειωθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίκτυπος των Δασμών και Δημοσιονομικές Επιπτώσεις
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι ανακοινώσεις για δασμούς από τις ΗΠΑ και τα αντίμετρα από άλλες χώρες, σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα, επιδεινώνουν τις οικονομικές προοπτικές και αυξάνουν τους κινδύνους. Οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολότερες επιλογές, καθώς οι προϋπολογισμοί τους πιέζονται από αυξημένες ανάγκες για αμυντικές δαπάνες, αιτήματα για περισσότερη κοινωνική στήριξη και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Επιπλέον, τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα των κυβερνήσεων προβλέπεται να φθάσουν κατά μέσο όρο το 5,1% του ΑΕΠ το 2025, ελαφρώς αυξημένα από το 5% το 2024. Αυτό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι χώρες παγκοσμίως.
Οι ΗΠΑ και η Δημοσιονομική τους Πολιτική
Η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της. Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ βασίζονται στην υπόθεση ότι οι μειώσεις φόρων που εγκρίθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους το 2017 θα λήξουν στο τέλος του έτους, όπως είχε προγραμματιστεί. Η παράταση αυτών των μειώσεων, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση Τραμπ, θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος των ΗΠΑ σε μια δεκαετία.
Συστάσεις του ΔΝΤ για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα
Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις στο χρέος, το ΔΝΤ επιμένει στη σύστασή του προς τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις μειώσεις χρέους, προκειμένου να δημιουργήσουν δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για την αντιμετώπιση μελλοντικών οικονομικών σοκ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ:
- Χώρες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο πρέπει να εφαρμόσουν σταδιακά και αξιόπιστα σχέδια σταθεροποίησης.
- Πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές, όπως τα επιδόματα ανεργίας, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
- Οποιεσδήποτε νέες ανάγκες για δαπάνες πρέπει να αντισταθμιστούν από μειώσεις δαπανών αλλού ή νέα έσοδα.
Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το αυξανόμενο παγκόσμιο χρέος.