Διεθνείς Διπλωμάτες Συζητούν για το Μετά Άσαντ Μέλλον της Συρίας

Σημαντικοί διεθνείς διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Τουρκία συγκεντρώθηκαν στην Ιορδανία για να συζητήσουν τις στρατηγικές και τους στόχους για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, στο πλαίσιο της μετάβασης από την ανατραπείσα διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η συνάντηση έλαβε χώρα το Σάββατο στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας και περιλάμβανε περίπου 12 υπουργούς Εξωτερικών, καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, με στόχο να καταρτιστεί μια κοινή στρατηγική για την υποστήριξη της νέας ηγεσίας στη Συρία.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε εκπρόσωπος της Συρίας στη συνάντηση αυτή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, να προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, να καταδικάζει την τρομοκρατία και να διαχειρίζεται τα αποθέματα χημικών όπλων που άφησε πίσω του ο Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή, ο Μπλίνκεν έχει ήδη επισκεφθεί την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη στήριξη της Συρίας. Την Παρασκευή, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιράκ.

Σε συνομιλία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκιαρ Πέντερσεν, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι αναμένεται να αναλύσει τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Συρία και εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν για μια νέα, Συριακής καθοδήγησης πολιτική διαδικασία, με βασικό ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των μειονοτήτων.

Ο Πέντερσεν συμφώνησε με τη θέση αυτή, προσθέτοντας: “Είναι απολύτως κρίσιμο να επιτευχθεί μια αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διαδικασία που θα ενώσει όλες τις κοινότητες στη Συρία. Επίσης, πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι κρατικοί θεσμοί δεν θα καταρρεύσουν και να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε, ίσως ανοίξουμε νέες ευκαιρίες για τον συριακό λαό”.

Η πρόσφατη πτώση της δεκαετούς διακυβέρνησης των αλ Άσαντ έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες για αστάθεια και αναταραχές σε μια ήδη ευάλωτη περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, παρά την ευαίσθητη κατάπαυση του πυρός.

δειτε ακομα

δειτε ακομα