Σήμερα στην Ελβετία, ξεκινούν σημαντικές συνομιλίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την Τεχεράνη να αντιπροσωπεύεται από τους διπλωμάτες της, και τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να είναι στην άλλη πλευρά του τραπεζιού.
Αυτές οι συνομιλίες έρχονται λίγους μήνες μετά τις τελευταίες επαφές που διεξήχθησαν στη Γενεύη μεταξύ των ίδιων χωρών, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, “δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις”, αλλά για “διαβουλεύσεις”, όπως επισημαίνει και το Ιράν.
Οι συνομιλίες αναμένονται να διαρκέσουν δύο ημέρες και θα καλύψουν “ένα ευρύ φάσμα θεμάτων”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαεΐλ Μπακαεΐ.
Ο κύριος στόχος της Τεχεράνης είναι η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην χώρα, ενώ αναμένει και τις προτάσεις από τις άλλες πλευρές.
Η γαλλική κυβέρνηση τόνισε ότι η συνάντηση αυτή αποδεικνύει την επιμονή των “E3” (Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας) να βρουν μια διπλωματική λύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει την τροφοδοσία νέων φυγόκεντρων μηχανών στον πυρηνικό σταθμό στο Φορντό, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ουρανίου σε ποσοστό έως 60%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ-ΙΑΕΑ).
Στην επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 6 Δεκεμβρίου, η ομάδα Ε3 εξέφρασε έντονη ανησυχία, καλώντας το Ιράν να σταματήσει την πυρηνική κλιμάκωση.
Η αναφορά από τις ευρωπαϊκές χώρες για πιθανό μηχανισμό “επανόρθωσης” κυρώσεων είναι επίσης σε εκκίνηση, προκειμένου να εμποδιστεί το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Σύμφωνα με την ΔΟΑΕ, το Ιράν είναι η μοναδική χώρα που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και εντούτοις εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%, κοντά στο 90% που απαιτείται για την κατασκευή ενός ατομικού όπλου.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό, στόχος του οποίου είναι κυρίως η παραγωγή ενέργειας, και δηλώνει ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα.
Οι σημερινές συνομιλίες διεξάγονται σε ένα περίπλοκο πλαίσιο, καθώς οι ομάδες που υποστηρίζει το Ιράν στη Μέση Ανατολή έχουν υποστεί πλήγμα λόγω της παρατεταμένης σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Όσον αφορά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, να σημειώσουμε ότι κατά την πρώτη του θητεία, ακολούθησε μια πολιτική “μέγιστης πίεσης” κατά της Τεχεράνης.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εκτοξεύθηκε κατά την προεδρία Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του 2015, μια συμφωνία που είχε στόχο την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν τηρούσε τη συμφωνία μέχρι την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018. Από τότε, οι προσπάθειες τόνωσης της συμφωνίας έχουν αποτύχει, αν και ο νέος Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έχει δηλώσει την επιθυμία του να επανακινήσει τις διαπραγματεύσεις για την αναβίωσή της.