Ακροδεξιά AfD πιέζει για έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γερμανία, με την AfD να αναθερμαίνει τη συζήτηση για έξοδο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Η AfD Επαναφέρει το Ζήτημα “Dexit”

Ενόψει των επικείμενων εκλογών, το κόμμα AfD επανέρχεται δυναμικά με την πρόταση αποχώρησης της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Η πρόταση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται σε προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος, έχει ήδη διανεμηθεί στα μέλη του κόμματος και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο συνέδριο του Ιανουαρίου. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής είναι προγραμματισμένες για την 23η Φεβρουαρίου.

Ένα Όραμα για “Ευρώπη Ανεξάρτητων Πατρίδων”

Στο προσφάτως δημοσιευμένο κείμενο, το αμφιλεγόμενο, λόγω ξενοφοβικών τάσεων, κόμμα, επαναλαμβάνει τις θέσεις που είχε διατυπώσει και πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο η Γερμανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ιδρύσει μια νέα Ευρωπαϊκή Κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το όραμα της AfD είναι μια Ευρώπη Ανεξάρτητων Πατρίδων, με κοινή αγορά και αμοιβαία επωφελείς στόχους. Παράλληλα, εκφράζεται η επιθυμία αποχώρησης από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αν και αναγνωρίζεται ότι μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Δημοψήφισμα για το “Dexit”;

Η AfD εξετάζει το σενάριο του «Dexit», δηλαδή της αποχώρησης από την ΕΕ κατά το πρότυπο του Brexit, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο, τίθεται συνταγματικό ζήτημα, καθώς η συμμετοχή στην ΕΕ κατοχυρώνεται από το γερμανικό Σύνταγμα και απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για τυχόν τροποποίησή του.

Αντιδράσεις από τον Επιχειρηματικό Κόσμο

Μόλις τον Φεβρουάριο, η ηγεσία της AfD φαινόταν πιο ανοιχτή στην ιδέα της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν. Μεγάλοι οικονομικοί φορείς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στη Γερμανία αντιδρούν έντονα στα σχέδια της AfD, εκφράζοντας φόβους για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW), η έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να κοστίσει στη γερμανική οικονομία έως και 690 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα πέντε ετών, με μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 5,6% και απώλεια 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Οι συνέπειες θα ήταν, σύμφωνα με το IW, συγκρίσιμες με εκείνες της πανδημίας ή της ενεργειακής κρίσης.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) προειδοποιεί ότι τα σχέδια της AfD “ισοδυναμούν με αποστολή καμικάζι”.

Από την πλευρά της AfD, ο εκπρόσωπος Ρόναλντ Γκλέζερ αναγνωρίζει ότι η Γερμανία επωφελείται σήμερα από την ΕΕ, αλλά υποστηρίζει ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει τα ίδια οφέλη μέσω άλλων συμφωνιών. Όσον αφορά τις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων, ισχυρίζεται ότι “παρόμοιες φωνές ακούστηκαν και για το Brexit”. Ωστόσο, μελέτη της Cambridge Econometrics το 2024 κατέδειξε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση, με απώλεια τριών εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2035.

δειτε ακομα

δειτε ακομα