«Dexit»: Η AfD ζητά την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, η AfD θέτει ξανά στο προσκήνιο την πρόταση για αποχώρηση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνεται σε ένα προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος που ήδη έχει διανεμηθεί στα μέλη του κόμματος. Το θέμα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ιανουαρίου, ενώ οι εκλογές για τη Βουλή προγραμματίζονται για τις 23 Φεβρουαρίου.

Στο πρόσφατο αυτό κείμενο, το κόμμα που έχει κατηγορηθεί για ξενοφοβία επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του που είχε αναφέρει προ των τελευταίων ευρωεκλογών: «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο η Γερμανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ιδρύσει μία νέα Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Οραματίζονται μια «Ευρώπη Ανεξάρτητων Πατρίδων» με ενιαία αγορά και κοινούς στόχους. Επιπλέον, η AfD επισημαίνει την επιθυμία αποχώρησης από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα απαιτούσε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η AfD εξετάζει το σενάριο της «Dexit», δηλαδή της αποχώρησης από την ΕΕ όπως έγινε με το Brexit, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο, υπάρχει η συνταγματική πρόκληση καθώς η συμμετοχή στην ΕΕ είναι εγγυημένη από το Γερμανικό Σύνταγμα και απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για την απαραίτητη τροποποίηση.

Αρνητική η αντίκτυπη του επιχειρηματικού τομέα

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ηγέτες της AfD φάνηκαν να είναι ανοιχτοί στην ιδέα της συμμετοχής στην ΕΕ. Ο Κρουπάλα δήλωσε ότι «είναι πλέον πολύ αργά» για να εγκαταλείψει η Γερμανία την Ένωση, ενώ η Βάιντελ αναγνώρισε ότι το Dexit ήταν ένα «plan B».

Τα μεγάλα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας και οι κύριοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της AfD. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW), η έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να κοστίσει στη γερμανική οικονομία 690 δισεκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια, με μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 5,6% και απώλεια 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. «Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, συγκρίσιμες με εκείνες της πανδημίας ή της ενεργειακής κρίσης» καταλήγει το IW.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) προειδοποιεί ότι τα σχέδια της AfD «ισοδυναμούν με αποστολή καμικάζι». Πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο σύνδεσμος είχε εκφράσει την άποψη ότι «η νομισματική ένωση είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και διευκολύνει σημαντικά τους επιχειρηματίες».

Ο εκπρόσωπος της AfD, Ρόναλντ Γκλέζερ, παραδέχεται ότι η Γερμανία σήμερα επωφελείται από την ΕΕ, αλλά ισχυρίζεται ότι η χώρα θα μπορούσε να αποκτήσει τα ίδια οφέλη μέσω άλλων συμφωνιών. Όσον αφορά τους οικονομολόγους και τις προβλέψεις τους για καταστροφή, υποστηρίζει ότι «παρόμοιες φωνές υπήρχαν και για το Brexit». Ωστόσο, η Cambridge Econometrics το 2024 ανέφερε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είχε σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με απώλεια τριών εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2035.

δειτε ακομα

δειτε ακομα