Η συμφωνία που προκύπτει από τη 29η σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) θέτει τα θεμέλια για τις μελλοντικές μας ενέργειες, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Μιλώντας για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ανάμεικτες απόψεις.
«Είχα ελπίδες για πιο φιλόδοξα αποτελέσματα», ανέφερε ο Γκουτέρες, επισημαίνοντας την ανάγκη οι κυβερνήσεις να παραμείνουν προσηλωμένες στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. «Το ΟΗΕ στέκεται δίπλα σας. Ο αγώνας συνεχίζεται και δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε», δεσμεύτηκε.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες χώρες που συμμετείχαν στην COP29, συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από 100 δισ. δολάρια σε «τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια» ανά έτος μέχρι το 2035.
Αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως οι πλημμύρες, ο καύσωνας και η ξηρασία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν έτσι να επενδύσουν σε μορφές ενέργειας που παράγουν λιγότερες εκπομπές CO2, αποφεύγοντας τη χρήση άνθρακα και πετρελαίου, όπως έπραξαν πολλές δυτικές χώρες στο παρελθόν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τη θετική του αίσθηση για τη συμφωνία στη διάσκεψη του Μπακού, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να δρα στο πεδίο, παρά την αμφισβήτηση από τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει ή να ανακόψει την επανάσταση της πράσινης ενέργειας, ούτε στην Αμερική ούτε αλλού», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ωστόσο, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «απογοητευτική» και «κατώτερη των προκλήσεων». Παρά τη σημαντική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της χρηματοδότησης για τις πιο ευάλωτες χώρες, η διάσκεψη του Μπακού σημειώθηκε από «έλλειψη ηγεσίας» από την αζερική προεδρία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου επισημάνθηκε ότι η συμφωνία δεν πληροί τις απαιτήσεις. «Το ποσό που έχει προταθεί είναι απελπιστικά χαμηλό», τόνισε η Λίλα Ναντάν από την Ινδία, ασκώντας κριτική στην αζερική προεδρία της COP29.
Οι Ευρωπαίοι, σε ρόλο κύριων χρηματοδοτών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν ήταν σε θέση να προτείνουν μεγαλύτερα ποσά, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα περίοδο δημοσιονομικής έντασης. Όμως θεωρούν τη συμφωνία ως κίνηση με ιστορική σημασία. «Η COP29 θα μείνει στην Ιστορία ως σημείο εκκίνησης για μία νέα εποχή στη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής», υποστήριξε ο επίτροπος Βόπκε Χούκστρα.
Εν τούτοις, η συμφωνία που επετεύχθη γύρω στις 3 το πρωί άφησε μια πικρή γεύση σε πολλούς συμμετέχοντες της COP29. Οι αναπτυσσόμενες χώρες και τα νησιωτικά κράτη, όπως αυτά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής, ζήτησαν διπλάσια χρηματοδότηση, αν όχι περισσότερη.
«Καμία χώρα δεν ικανοποιήθηκε πλήρως από τα αιτήματά της, και αποχωρούμε από το Μπακού συνειδητοποιώντας ότι έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά. Δε χρειάζεται να πανηγυρίζουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Σάιμον Στιλ.
Για την υπουργό Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, η διάσκεψη στο Μπακού ήταν μια «οδυνηρή εμπειρία», μάλιστα η Βραζιλία πρόκειται να φιλοξενήσει την COP30 το 2025.
Δυστυχώς, εννέα χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού, οι καύσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αυξήθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Κατά τη διάρκεια της COP29, οι καταιγίδες προκάλεσαν θύματα στις Φιλιππίνες και την Ονδούρα, ενώ η Ισπανία προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές από φονικές πλημμύρες και ο Ισημερινός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και πυρκαγιών.