Ο Mike Waltz, ο προτεινόμενος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της εκλεγμένης προεδρίας του Donald Trump, πρόσφατα δήλωσε ότι η πλήρης απομάκρυνση της Ρωσίας από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, είναι ένα δύσκολο και ίσως μη ρεαλιστικό εγχείρημα. Σε συνέντευξή του στο ABC News, ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι είναι εφικτό να σκεφτόμαστε να διώξουμε κάθε Ρώσο από κάθε σπιθαμή της ουκρανικής γης, ακόμη και από την Κριμαία. Ο πρόεδρος Trump έχει αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Πλέον, ο κόσμος το κατανοεί». Συμπλήρωσε ότι η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διπλωματικών διαβουλεύσεων.
Δυσαρμονία στις σχέσεις Trump-Zelensky: Ακύρωση ταξιδιού του Kellogg
Ο Keith Kellogg, ειδικός απεσταλμένος του Trump για την Ουκρανία, αποφάσισε να ακυρώσει τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στο Κίεβο, μια κίνηση που σχετιζόταν με τις πρόσφατες δηλώσεις του Volodymyr Zelensky. Από δημοσίευμα της Strana προκύπτει ότι ετοιμαζόταν για αυτήν την επίσκεψη για αρκετό καιρό, ωστόσο, οι δηλώσεις του Ουκρανού προεδρικού ηγέτη σε συνέντευξή του στο NBC σχετικά με τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου, οδήγησαν σε αυτήν την απροσδόκητη αναβολή.
Ο Kellogg είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ομάδα του Trump δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιδιώκοντας μια ανάλογη ειρηνική λύση.
ΗΠΑ και Ρωσία: Δραστηριότητες και στρατηγικές δεν αλλάζουν
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin επιμένει στην απομόνωση της Ουκρανίας και στην αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, το οποίο φαίνεται να είναι μέρος της στρατηγικής του για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους δυτικούς ηγέτες. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Putin διατηρεί τις απαιτήσεις του, που περιλαμβάνουν την αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την αποδοχή της αποχώρησης του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, ζητά από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις σε κράτη που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997 και να απαγορεύσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη, Καύκασο και Κεντρική Ασία.
Jeffrey Sachs: Αναγκαία η συζήτηση για τις ρίζες της σύγκρουσης
Ο καθηγητής του Columbia University, Jeffrey Sachs, τόνισε ότι ο Trump άρχισε να κατανοεί την ρωσική οπτική σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, κάτι που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής. Σε νέα του δήλωση, ο Trump υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ότι η σύγκρουση αυτή έχει εξελιχθεί σε σοβαρό δίλημμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αυτή είναι η πιο σημαντική δήλωση που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια και αναδεικνύει την αλήθεια πίσω από όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Sachs. Η αλήθεια αυτή, όπως ισχυρίζεται, ενδέχεται να δημιουργήσει τη βάση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Καταλήγοντας, ο Sachs υποστήριξε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει μια ιδιότυπη σιωπή γύρω από το θέμα των πραγματικών αιτίων της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας ότι οι απόψεις του συχνά αγνοούνται από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης.