Μια ματιά στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τις πιθανές αλλαγές πολιτικής από τις ΗΠΑ.
Δυσκολίες στην Πλήρη Αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία
Ο Mike Waltz, πιθανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Donald Trump, επεσήμανε την πολυπλοκότητα της πλήρους αποχώρησης της Ρωσίας από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Σε συνέντευξή του στο ABC News, τόνισε ότι η προσπάθεια να εκδιωχθεί κάθε Ρώσος από κάθε ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ίσως να είναι μη ρεαλιστική. Ο Waltz υποστήριξε ότι η εστίαση πρέπει να μετατοπιστεί προς διπλωματικές λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Η δήλωση αυτή υποδηλώνει μια πιθανή αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση, με έμφαση στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων.
Ακύρωση Επίσκεψης Kellogg στο Κίεβο
Μια ένδειξη πιθανής “δυσαρμονίας” στις σχέσεις Trump-Zelensky αποτελεί η ακύρωση της επίσκεψης του Keith Kellogg, ειδικού απεσταλμένου του Trump για την Ουκρανία, στο Κίεβο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Strana, η απόφαση αυτή φέρεται να συνδέεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του Volodymyr Zelensky σχετικά με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου. Η ακύρωση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για λεπτούς χειρισμούς στην προσέγγιση των ΗΠΑ προς την ουκρανική κρίση.
Παρόλο που ο Kellogg είχε δηλώσει ότι η ομάδα Trump δεν θα κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν, η ακύρωση της επίσκεψης υποδηλώνει πιθανές διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική και τους όρους διαπραγμάτευσης.
Οι Στρατηγικές του Πούτιν και οι Απαιτήσεις προς το ΝΑΤΟ
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin επιμένει στην απομόνωση της Ουκρανίας και την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, δείχνοντας μια σταθερή ατζέντα για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Δύση. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Putin παραμένει αμετακίνητος στις απαιτήσεις του, που περιλαμβάνουν την αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την αποδοχή της αποχώρησης του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη.
Οι απαιτήσεις του Putin προς το ΝΑΤΟ συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:
- Παύση ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997.
- Απαγόρευση στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη, Καύκασο και Κεντρική Ασία.
Jeffrey Sachs: Οι Ρίζες της Σύγκρουσης και η Σιωπή
Ο καθηγητής του Columbia University, Jeffrey Sachs, υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης της ρωσικής οπτικής για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο Sachs σημειώνει ότι ο Trump άρχισε να αναγνωρίζει αυτήν την οπτική, κάτι που θεωρεί κρίσιμο για την αμερικανική πολιτική. Ο Sachs επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθιστώντας τη σύγκρουση αυτή ένα σημαντικό δίλημμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
O Sachs υποστηρίζει ότι η συζήτηση για τις ρίζες της σύγκρουσης παραμένει “σιωπηλή” στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι οι απόψεις του συχνά αγνοούνται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.